Подрязване на розите - всичко, което трябва да знаете

03/06/2022, 13:19:20
Оценка 5 от общо 3 гласа
03/06/2022
Тагове:
Подрязване на розите - всичко, което трябва да знаете

Розите имат нужда от редовно и правилно подрязване за да се развиват успешно и да се стимулира цъфтежът им. Чрез резитбата се премахвате изсъхналите части и прецъфтелите цветове. Това подобрява циркулацията на въздух и намалява вероятността от заболявания на растението.

С какъв инструмент се подрязват розите?

За по-дебелите стъбла използвайте специален трион за подрязване. За тънките клонки е подходяща лозарска ножица. Изключително важно е инструментите да са достатъчно остри т.е. добре наточени.

Основни правила при подрязване на розите:

  • Използвайте само чисти и остри градински инструменти
  • Осигурете си плътни ръкавици
  • Направете разреза под ъгъл от 45 градуса на 5-6 мм. над пъпката, която е обърната към вътрешната страна на растението
  • Стремете се да направите изчистен разрез, а не назъбен
  • Отстранете всички счупени, болни, мъртви и не развиващи се клони
  • Премахнете старите, увехнали листа и цветове
  • След резитбата е важно в центъра на храста да не останат кръстосани или сгъстени клони

Кога е най-подходящото време за резитба?

Времето за подрязване зависи от вида и възрастта на розата както и от условията на средата. За основна се смята пролетната резитба. Тя може да бъде лека, умерена или силна. Последната е подходяща за стари, удебелени и слаби растения. Ако целта е стимулиране на пищен цъфтеж се препоръчва умерена резитба. Оформящата резитба е най-лекият вариант. Тя има за цел да подобри външния вид на храста.

През есента също се извършва резитба, която цели да повиши зимната издръжливост на розата. Премахват се болните, слаби и изсъхнали клонки и издънки.

Розата може да се подреже и ако расте неравномерно или няма добра форма. Също така ако е нападната от вредители или заболяване, наред с лекарствените препарати, обикновено се налага и отстраняване на болните части на растението.

Чаено-хибридни рози

Желателно е резитбата им да се извършва в ранна пролет. Премахнете всички стари и слаби стъбла. В зависимост от развитието на храста се оставят до 8 основни клона с по-4-8 пъпки.

Рози Флорибунда

Отличават се с обилния си цъфтеж. Подрязват се силно на около ½ от височината си. Оставете по 5 до 15 пъпки на стъбло в зависимост от неговата височина и дебелина.

Старите стъбла не се премахват, а се отрязват ниско – близо до земята, така че от тях да тръгнат нови, силни разклонения.

Своевременното премахване на прецъфтелите цветове стимулира нов цъфтеж.

Катерливи рози

Желателно е през първите години след засаждането да не се подрязват или да се прави много лека, санитарна резитба, за да може да достигнат необходимата височина. След това се избира най-здравото стъбло, което да се служи за основа. Премахват се всички слаби, изсъхнали, преплетени клонки. Трябва да се извърши лека резитба на цветоносните клонки след прецъфтяването.

Миниатюрни рози

Резитбата се прави главно за оформяне на растението. Подрязват се сгъстените клончета и се прави резитба на втората-третата пъпка.

Плачещи и щамбови рози

Това са дървовидни рози, характеризиращи се с високи стъбла. През пролетта се прави оформяща и прочистваща резитба, при която се отстраняват всички изсъхнали и слаби клонки. След прецъфтяване, цветоносните клонки се отрязват до първия добре развит лист.

Почвопокривни рози

Нуждаят се санитарна резитба – премахват се сгъстени, изсъхнали, болни клонки. В началото на зимата се прави пълно подновяване на розата като се отрязва на 10 см. от земята. Важно е в този момент растението да е в пълен покой.


Розите имат нужда от редовно и правилно подрязване за да се развиват успешно и да се стимулира цъфте