Зазимяване на розите - кога и как

17/10/2018, 08:22:09
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/10/2018
Тагове:
Зазимяване на розите - кога и как

Зазимяването на розите е много важен момент от отглеждането им, от който зависи и продължителността на живота на растението. Повечето сортове рози са чувствителни към ниските температури. С най – висока студоустойчивост са храстовидните рози, а с най – ниска – чайно – хибрдините сортове.

Розите се зазимяват в периода – края на октомври до края на ноември в зависимост от климата в района, в който се намират. Към края на август поливането се намалява, а подхранването спира.

Преди зазимяването на розовите храсти трябва да се извърши есенна резитба. Отстраняват се незрелите стъбла, а останалите узрели леторасти трябва да се скъсят на височина 20 – 30 см. от терена. При бордюрните рози височината е по – малка – 15 – 20 см. Подрязването на розовите храсти е много важно за тяхното презимуване, тъй като то помага за спиране на вегетацията. Причината за замръзване на розите са високите температури в края на есента и началото на зимата. Заради тях розите продължават вегетацията си, тъй като листата не са окапали, стъблото продължава да провежда сок. Когато растението посрещне ниските януарски температури в това състояние клетъчния сок замръзва и се нарушава целостта на растението.

Най – разпространеният начин за зазимяване на розите е затрупването на основата на храста с 15 – 20 см. почва. Трябва да се покрият част от клоните, които са изложени на замръзване. При гъсто засадени растения когато няма възможност да се събере почва за покриване на всеки корен, може цялата повърхност да се със слама или друг подходящ материал с дебелина 10 - 15 см.

Влачещите рози се наклоняват внимателно към земята и се покриват със слама и почва.

За саксйините рози зимния покой не е задължителен. Те могат да продължат да цъфтят и през зимния сезон при подходящи условия. Важно е да им се осигури обилна светлина и температурата нощем да не пада под 10 градуса. Удачно е да бъдат поставени на остъклена тераса или зимна градина.


Зазимяването на розите е много важен момент от отглеждането им, от който зависи и продължителността