Воден хиацинт, Воден зюмбюл, Ейхорния (Eichhornia crassipes)

19/02/2018, 15:13:23
Оценка 4.4 от общо 65 гласа
19/02/2018
Воден хиацинт, Воден зюмбюл, Ейхорния (Eichhornia crassipes)

Воден хиацинт представлява растението от род Ейхорния, което живее във водна среда. Нарича се още воден зюмбюл. Родината му е басейнът на река Амазонка. Корените на растението са изцяло под вода и достигат до около 50 см. дължина, а височината на цветето над водната повърхност е до 40 см. Цъфти през пролетта и лятото в нюанси на розово, синьо и виолетово, цветът му наподобява този на зюмбюла. Ейхорния се размножава много бързо и за кратко време покрива водната повърхност и заема свободното пространство във водоема. В домашни условия може да се отглежда в дълбок съд като просто се остави да плува свободно по повърхността на водата. Използва се за декориране на аквариуми и басейни. През лятото може да бъде чудесна украса на градинското езеро. През есента обаче е нужно да се прибере на закрито, за да се предпази от измръзване.

Светлина: Ейхорния има нужда от добре осветено място. Развива се най – добре на пряка слънчева светлина. Затова е добре да му се осигури място до прозорец. През есента и зимата има нужда от допълнително осветление, затова най – добре поставете луминисцентна лампа в аквариума.

Температура: Водния зюмбюл е топлолюбиво растение. Най – добре се чувства при температури около 22 – 27 градуса. По време на цъфтеж температурата може да е дори малко по – висока – 28 – 29 градуса. Растението не понася резки промени на температурата, както и течение. Затова стъклото на аквариума трябва да е плътно и да спира достъпа на студен въздух в случай на проветряване на помещението.

Размножаване: Ейхорнията се размножава чрез разделяне, след като издънките се отделят от растението се пускат свободно да плуват в съд с вода.

През зимата ейхорния може да загине. За да избегнете това не допускайте температурата да пада под минималната допустима за растението, включете допълнително осветление и поддържайте равнището на водата в аквариума не много високо. 


Воден хиацинт представлява растението от род Ейхорния, което живее във водна среда. Нарича се още во