Защо да не изхвърляме утайката от кафе?

18/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 70 гласа
18/09/2016
Защо да не изхвърляме утайката от кафе?

7 ползи за растенията от утайката от кафе

Ако обичате чаша топло и ароматно кафе сутрин, не изхвърляйте утайката след като се насладите на ободряващата напитка. Тя може да ви бъде от ползва в домашната градина:

Грижа за розите – утайката от кафе може да ви помогне в отглеждането на красиви розови храсти с обилен цъфтеж. Нейното pH е неутрално към кисело, съдържа малки количества азот, благодарение на което почвата става рохкава и предпазва розите от някои вредители и бактерии.

Прибавяне към компостът – утайката от кафе е идеално допълнение към сместа, приготвена за компостиране или за директно подхранване на почвата. В нея се съдържат фосфор, магнезий, калий, мед. Утайката от кафе се смята за по – подходяща за добавяне към компоста от оборския тор, тъй като с последния се внасят и гнилостни и патогенни бактерии, които могат да подействат неблагоприятно при някои растения.

Мулчиране – използвана за мулчиране, утайката от кафе ще помогне в борбата с плевелите и ще запази необходимата влага в почвата, тъй като предпазва водата от изправяне. Не трябва да прекалявате обаче тъй като това може да предизвика образуването на мухъл.

Наторяване – прибавена към компоста, утайката от кафе с течение на времето се превръща в органичен тор. Подходяща е за подхранване на азалия, хортензия, камелия, гардения и др.

За растенията, изискващи кисела почва – високото съдържание на киселина в утайката от кафе я прави чудесна добавка за растения, предпочитащи кисела почва като рододендрон, азалия, ерика.

Кафето като пестицид – остатъците от кафе могат да се окажат полезни в борбата с някои вредители по растенията. Това важи с особена сила за мравките и голите охлюви. Само няколко лъжици утайка ще ги прогонят от градината или саксиите.

Нов цвят за хортензията – известно е, че цветът на хортензията зависи от реакцията на почвата. При алкална почва, цветовете на растението са обагрени в розово. Благодарение на утайката за кафе почвата придобива кисела реакция, а благодарение на това нюанса на хортензията постепенно става син.


7 ползи за растенията от утайката от кафе Ако обичате чаша топло и ароматно кафе сутрин, не изхвърл