Грижи за градината през юни

01/06/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 68 гласа
01/06/2015
Тагове:
Грижи за градината през юни

Със затоплящото се време ни завладява и лятното настроение. Наред с приятните мисли за слънце и почивка обаче не бива да пренебрегваме и грижите за градината. Точно сега тя се нуждае от чести поливки, подхранване и следене за поява на вредители.

Тревни площи

През юни тревният килим трябва да се коси веднъж седмично. Поддържайте тревата ниска (около 3 – 4 см.). Поливайте редовно – най – добре всеки ден или през ден. Най – подходящият начин е чрез дъждуване, тъй като така водата стига до голяма дълбочина, овлажнява въздуха и подобрява микроклимата в градината. Добре е 3 – 4 дни след коситба да наторите с азотен тор. Направете го в по – хладните часове на деня като предварително сте овлажнили леко почвата. За борба с плевелите използвайте хербициди (ще ги намерите в селскостопанската аптека).

Цветна леха

Декоративната градина се нуждае от чести поливки и разрохкване на почвата. Не поливайте само зюмбюлите, лалетата и нарцисите, тъй като техните луковици трябва да се извадят, щом листата им пожълтеят. Не ги изваждайте преди надземните части да са пожълтели, тъй като това може да доведе до слаб цъфтеж през следващата година.

Премахвайте редовно прецъфтелите цветове. Следете за появата на листни въшки и акари по декоративните растения. Времето е подходящо за засаждане на ехинацея, бяла маргарита, агератум, китайски карамфил, циния, салвия, гергина, теменужка, незабравка, жълт кантарион. При липса на дъжд поливайте редовно като поддържате равномерно овлажнена почвата на младите растения.
Започнете наторяването на лятноцъфтящите растения, засадени в сандъчета на прозорците или балкона. 

Храсти и дървета

Края на юни е време за оформяне на живият плет. Подрежете храстите с подходяща ножица в желаната форма. Не режете стара дървесина, а само върховете на младите филизи. Времето е подходящо за подрязване и на чимшира в различни декоративни форми. Поливайте редовно розите и премахвайте прецъфтелите цветове. Следете за поява на брашнеста мана. Ако забележите бели образувания около пъпките или по листата третирайте с фунгициди. Привързвайте към опора катерливите рози.

Зеленчукова градина

През юни е добре доматите да се подхранят няколко пъти. Най – често се използва амониева селитра. Ако имате възможност подхранете и с пресен оборски тор. Сега е времето за обиране на последните ранни моркови. На тяхно място засадете есенните моркови. Добре е да внесете комбинирани торове. До поникването поливайте всеки ден, освен когато вали. Редовно премахвайте плевелите. След всеки валеж или поливка окопавайте растенията със загърляне за да укрепнат стъблата им. 

До средата на юни времето е идеално за засаждане на алабаш и късно зеле както и за второто сеене на копъра.

Поливайте зеленчуците в сутрешните часове, а ако ви се налага да го правите по обяд използвайте по – топла вода, за да не преохлаждате рязко почвата.

Сега е периода за прибиране на реколтата от марули, грах, спанак, репички, зеле, ряпа, розмарин, копър и магданоз. В саксии на балкона може да отглеждате чери домати, сладки или люти чушки.

Плодова градина

След приключване на беритбата на ягодите, много е важно листата да се изрежат напълно. Те са стари, а и много вероятно заразени от някоя ягодова болест. На тяхно място ще израснат млади и по – жизнени. Не забравяйте и обилното поливане. От много вода се нуждаят също касиса и малините. Проверете ябълките и крушите и откъснете дребните, деформираните или механично повредени плодове. На места където има 2 – 3 или повече плодчета, оформени като в букет, се оставя само едно. За всички овощни видове е важно да се поддържа добра влага в почвата.

В случай, че месецът е много дъждовен ограничете поливането. Ако сте пропуснали подхранването на овощните култури в края на май, направете го през юни. 
Ранната лятна резитба ще се отрази добре на прасковата, кайсията и десертните сортове сливи. 

Лозето

Поддържайте почвата чиста от плевели чрез плитки обработки. Колкото по-често вали, толкова по-често се окопава лозето. Избягвайте почвената обработка при хладно време. Поддържайте оптимален воден режим, съобразен с валежите през месеца. Редовно връзвайте лозите.

Стайни и балконски растения

Изрежете прекалено дългите филизи на балконските растения. Подрязвайте ги на всеки 4 седмици за да запазят компактната си форма. Лека резитба е подходяща за петуния, калибрахое, немезия, вербена, лобелия и др.

При влажно време следете за наличие на бели петна по растенията. Редовно отстранявайте плевелите от саксиите. Първите дни на юни са подходящи за засаждане на фуксия и мушкато, а в края на месеца може да засадите незабравките.

Растителна защита

Най – честите вредители през този период са черешова муха и ябълков плодов червей. Потърсете в селскостопанските аптеки средства за борба с тях. 


Със затоплящото се време ни завладява и лятното настроение. Наред с приятните мисли за слънце и почи