Сантолина, лавандулов памук (Santolina)

29/01/2017, 01:26:15
Оценка 4.5 от общо 74 гласа
29/01/2017
Тагове:
Сантолина, лавандулов памук (Santolina)

Семейство: Сложноцветни

Сантолина е декоративен, вечнозелен, ароматен полухраст, който произхожда от Западното Средиземноморие. Рода се състои от 10 вида растения. На височина сантолината достига до 60 см. а на ширина – 50 – 120 см. има силно разклонена коренова система, а листата са ароматни със сребриста багра. Цъфти в дребни жълти цветове през лятото и есента.

Растението може да се отглежда като бонсай. Етеричното масло, съдържащо се в зелените части и цветовете на сантолината се използва в ароматерпаията и парфюмерията. Като билка лавандуловият памук намира приложение и в народната медицина за лечение на ухапване от насекоми. Изсушените листа на сантолината могат да се зашият в торбички и да се поставят в гардероба за прогонване на молци.

Сантолина се използва и като подправка за овкусяване на различни ястия.

Отглеждане

Място: Сантолината се чувства добре на слънце, но понася и лека полусянка. Ако я отглеждате в саксия на пролет я изнесете на открито слънчево място. Студоустойчива е.

Подходяща е за вилни зони, където няма възможност за напояване, тъй като издържа на засушаване. Често се изпозлва за озеленяване на алпинеуми, зелени бордюри, живи огради. Подходяща е и за единично засаждане. Може да се отглежда в големи саксии или да се оформи като бонсай.

Почва и торене: Растението предпочита леки и каменисти почви с добри дренажни свойства. Подходящата почвена смес е пясък: листовка: чимовка в съотношение 2:1:1.

Поливане: Сантолина се нуждае от умерено поливане, издържа на засушаване.

Размножаване: Чрез семена или резници, които се събират юни – юли.

Подрязване: Добре е сантолина да се подрязва всяка пролет с цел оформяне и стимулиране на растежа.


Семейство: Сложноцветни Сантолина е декоративен, вечнозелен, ароматен полухраст, който произхожда о