Дизайн на зимната градина

21/05/2017, 06:12:06
Оценка 4.5 от общо 51 гласа
21/05/2017
Тагове:
Дизайн на зимната градина

Цветно кътче през зимата

През студените месеци, когато дни са къси и мрачни, а времето, което прекарваме навън – все по – малко, зимната градина е чудесно местенце, което да ни напомня за топлите летни мигове и да поддържа жива връзката ни с природата.

Тя може да бъде изпълнена целогодишно със зеленина, на която да се наслаждаваме през студените зимни дни.

Дори обикновената остъклена тераса може да се превърне в зимна градина. Ако искате да я използвате за отдих или събиране с приятели, разбира се трябва да помислите интериора и обзавеждането й.

Подходяща подова настилка за зимната градина са плочките от теракот и гранитогрес. Те са практични, почистват се лесно, устойчиви са на влага, а и позволяват монтирането на подово отопление. Разбира се може също така да изберете паркет, ламинат или дори мокет.

Остъклението е от особено значение в зимната градина. Ако тя се отоплява добра идея е да използвате ниско емисионни стъкла, тъй като те отразяват голяма част от енергията обратно в стаята. Препоръчително е да използвате троен стъклопакет, тъй като енергийната ефективност е важно за намаляване на разходите ви за отопление. В неотопляемата зимна градина може да използвате и еднокамерен стъклопакет.

Важно условие е дограмата да е качествена, тъй като течението може да разболее растенията в зимната градина. Покривът трябва да има наклон, който да осигурява плъзгането на снега, тъй като в противен случай, натрупаният сняг възпрепятства проникването на слънчева светлина и топлина, които са особено важни за растенията. Покривът на зимната градина трябва да бъде направен от безопасно стъкло.

Преди да се заемете със създаването на зимна градина, трябва да обърнете внимание на основните фактори, свързани с проектирането й:

Размери и предназначение – определете свободното пространство в двора си. Преценете колко място можете и искате да отделите за зимната градина според предназначението й. Зимната градина може да бъде приятно кътче за прекарване на свободното време, за четене, пиене на чай или пък само дом за растенията през зимата.

Вид – има два основни вида зимни градини – дървена или алуминиева (PVC) конструкция. Изборът ви зависи от финансите, които сте предвидили за постройката, екстериора на къщата и т.н.

Добре е да помислите и за вентилация и размер и разположение на вентилационните отвори.

Трябва да решите и дали желаете поставянето на тента или сенник, както и на какъв тип отопление ще се спрете.

Мебелите са въпрос на вкус и на предназначение на помещението. Ако разполагате с достатъчно пространство може да обособите в градината трапезна маса със столове, мека мебел, пейки. Ако зимната градина е по – малка може да разположите само малък диван, удобен люлеещ се стол или шезлонг, както и масичка за кафе.

Добре е да осигурите щори или завеси, които да предпазват растенията от преките слънчеви лъчи в топлите дни.

Растенията, които отглеждате в зимната градина трябва да са съобразени с условията в нея – температура, влажност на въздуха, светлина, изложение и т.н. Има растенията, които са подходящи за отопляеми зимни градини и такива, които се чувства отлично в студени помещения. През мрачните дни може да се наложи да им осигурите допълнително осветление. 


Цветно кътче през зимата През студените месеци, когато дни са къси и мрачни, а времето, което прека