Кои цветя да отглеждаме в зимната градина

02/07/2017, 18:18:51
Оценка 4.4 от общо 47 гласа
02/07/2017
Тагове:
Кои цветя да отглеждаме в зимната градина

Независимо дали разполагате с голяма зимна градина, прикрепена към къщата или намираща се в двора, или сте възложили тази функция на остъкления балкон, това е едно чудесно местенце, където да се наслаждавате на цветята и многообразието от цветове и аромати и през зимния сезон.

Кои видове растения са подходящи за вашата зимна градина зависи от нейното изложение, големина, наличие на светлина и температурни условия.

Ако поддържате ниски температури в зимната градина – между 5 и 10 градуса, там чудесно биха се чувствали:

Фуксия – Предпочита полусенчесто място, добре се чувства до прозорец с източно изложение. Не понася течението. През зимата е добре да й се осигури изкуствено осветление. Полива се умерено и само при суха почва – през лятото – веднъж на 2 – 3 дни, а през зимата – веднъж седмично.

Олеандър – Развива се добре и цъфти на слънчево място. През лятото се полива редовно и обилно, а през зимата – оскъдно. През топлите дни от годината може да се отглежда на открита тераса или в градината, но още с настъпване на първите слани е добре да се прибере в зимната градина.

Бугенвилия – През лятото растението се чувства отлично на открито и слънчево място, но през зимата трябва да се прибере в прохладно и светло помещение. Чудесно се чувства в зимна градина с температура – 8 – 12 градуса.

В студената зимна градина може да се отглеждат още: акация, евкалипт, ягода, камелия, смокиня, пасифлора, мимоза и др.

Топлата зимна градина може да се използва и като жилищно помещение. Подходящи температури в нея са в порядъка на 10 – 19 градуса. В топла зимна градина може да отглеждате:

Драцена – Предпочита умерена температура, през зимата се чувства идеално при 13 – 14 градуса. Има и видове, които издържат на по – ниски температури. Вирее добре близо до прозорец със западно или източно изложение. Почвата й трябва да се поддържа постоянно влажна, а листата редовно да се пулвелизират.

Кала – Обича силната слънчева светлина и високата влажност на въздуха. Почвата трябва да бъде винаги влажна. Нуждае се от богата на хранителни вещества и добре дренирана, почва. Температурата в стаята не бива да пада под 10 градуса.

Филодендрон – Предпочита умерена температура – от 10 до 15 градуса през зимата. Добре се чувства на лека сянка, особено важно е да се предпазва от пряка слънчева светлина. През зимата се полива оскъдно, почвата трябва да се поддържа съвсем леко влажна, а през останалите сезони се нуждае от редовно и обилно поливане. Филодендрона обича високата влажност на въздуха, през зимата е добре листата му да се оросяват от време на време.

В топла зимна градина може да отглеждате още: банан, бръшлян, фикус, орхидеи, рапис, стайна липа, кобея и др.


Независимо дали разполагате с голяма зимна градина, прикрепена към къщата или намираща се в двора, и