Зимни градини

04/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 86 гласа
04/12/2014
Тагове:
Зимни градини

Зимната градина е един цветен и слънчев оазис през студените дни, съчетаваща в себе си приятните зимни моменти и топлите спомени от летните дни.

Зимната градина е красиво и практично продължение на къщата, което може да бъде изпълнено със зеленина целогодишно.

Зимните градини могат да представляват самостоятелни конструкции, или да бъдат прикрепени към къщата.

Прикрепената зимна градина всъщност представлява изграждането на допълнителна стая към къщата. Тя може да се свързва с къщата чрез вътрешна врата или пътека.

Самостоятелната зимна градина е изграждането на отделна постройка в двора.

Тя изисква повече труд и средства, за да бъде създадена.

Ако не разполагате с двор, дори стандартния остъклен балкон може да бъде превърнат в зимна градина.

Така винаги ще си имате частица природна среда у дома, на която да се наслаждавате дори през студените зимни дни.

Вижте: Как балконът се превръща в градина.

Стените на зимната градина трябва да бъдат от стъкло, за да може растенията, които отглеждате в нея да получават достатъчно количество светлина.

Ако имате възможност за избор по-добре се спрете на югозападно или югоизточно изложение за градината. Ако помещението е изцяло южно ще се нагрява прекалено много през лятото.

Качествената дограма е много важна за зимната градина, тъй като всяко течение може да разболее растенията, а и вас ако прекарвате повече време в нея.

Зимната градина може да бъде превърната в кът за отмора, за срещи с приятели. Прекрасната гледка навън, особено когато вали сняг, а вътре е топло и уютно е един от най-приятните моменти.

Ако искате да използвате зимната градина като кътче за отдих освен да я обзаведете с необходимите мебели и аксесоари, трябва да помислите и за отопление. Начините за това могат да бъдат различни.

Един от най-подходящите е с централно парно отопление в случай, че имате такова в къщата, градината може да бъде включена към него. Друг вариант е изграждането на подово отопление, което ще поддържа равномерна температура, но неговото инсталиране е сложна и не евтина задача.

Разбира се като най-лесен варинат може да използвате обикновен конвектор или радиатор.

Темепратурата не трябва да е прекалено висока, все пак трябва да е съобразена с нуждите на растенията, които отглеждате вътре.

По отношение на обзавеждането подът може да бъде от теракот, гранитогрес, но няма проблем да поставите и хубав килим, например. Мокета също е добър вариант.

Мебелите са въпрос на личен избор, плетените мебели от ратан или тръстика са подходящи, в случай че няма прекалено висока влажност в помещението.

Добре е да си предвидите и щори, които освен да пазят от любопитни погледи докато си почивате в градината, ще помогнат помещението да не се превърне в парник, в по-топлите и слънчеви дни.

В зависимост от предназначението си и температурата, която поддържате зимните градини се делят на топли и студени. От това зависи и кои растения бихте могли да отглеждате в тях.

В топлата зимна градина ( 10 – 19 градуса) могат да се отглеждат: драцени, бромелии, фикуси, филодендрон, кала и др.

Студената зимна градина ( 5 – 10 градуса) е подходяща за камелия, бугенвилия, фуксия (обичка), кливия, гербер, пасифлора и др.

Ако не разполагате с достатъчно пространство, за да си обособите отделна стая, в която да поставите мебели, самостоятелен малък павилион в двора, също би могъл да бъде превърнат в зимна градина тип „оранжерия”, която да озелените с подходящи растения.


Зимната градина е един цветен и слънчев оазис през студените дни, съчетаваща в себе си приятните зим