Бугенвилия краси балкона

21/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 34 гласа
21/12/2014
Бугенвилия краси балкона

Бугенвилия е красив и ефирен цъфтящ храст. Катерливо растение е и може да бъде оформено като арка ако има подходящата упора, така че да служи като декорация в градината.

Цветовете й са дребни кремави, но са скрити под ярки пъстри листа, които могат да бъдат обагрени в бяло, розово, червено, оранжево или цикламено.

За да разцъфне бугенвилията й трябва слънчево и горещо лято.

Къде да отглеждаме бугенвилията: На открито и слънчево място. Растението има нужда от много светлина, прохладно място, но без течение.

През топлото време от годината бугенвилията може да се отглежда на балкона или в градината на открито слънце или шарена сянка като при първото застудяване трябва да приберете саксията у дома.

През студените месеци растението трябва да се държи на светло и прохладно място. Идеалната зимна температура за храстчето е 8 – 12 градуса.

Най-подходящата за бугенвилията почва е хранителна и добре дренирана. От началото на април до август се нуждае от ежеседмично подхранване със суха тор. Не бива да се използват течни торове!

Бугенвилията се нуждае от много хранителни вещества: фосфорна киселина, калий, магнезий.

Поливане: През топлите месеци трябва да се полива обилно, но не бива да се допуска задържане на вода.

През зимата количеството вода се намалява, но поливането остава редовно.

След прецъфтяване бугенвилията трябва да се подреже малко. Падналите листа трябва редовно да се отсраняват.

Размножаване и пресаждане: Бугенвилията се размножава чрез резници през пролетта или лятото. Младите растения се пресаждат веднъж на 2 години, а по-възрастните на 4 -5 години. Трябва да се внимава да не се наранят корените!

Бугенвилията цъфти през май и юни. За да цъфне възможно най-рано поствете я до слънчев прозорец през март.

Ако годината е студена може и да не успее да цъфне.

Осигурете на бугенвилията добра кострукция за катерене.  Посадена в голяма саксия тя може да достигне до 3 м. височина. 

 

Резитбата е много важна за добрия вид на бугенвилията и за стимулиране на цъфтежа. На есен с овощарска ножица се подрязват прецъфтелите тазгодишни клонки до 1/3 от дължината им. Клонките от предишни години се режат само ако се налага оформяне на короната. 

 


Бугенвилия е красив и ефирен цъфтящ храст. Катерливо растение е и може да бъде оформено като арка ак