Каква изолация да изберем за да спестим от разходите за отопление

08/10/2017, 14:08:50
Оценка 4.3 от общо 55 гласа
08/10/2017
Тагове:
Каква изолация да изберем за да спестим от разходите за отопление

Топлоизолацията е нещо, което вълнува все повече хора в днешно време. Тя намалява разходите за отопление и охлаждане и осигурява по – добра енергийна ефетивност в дома. Въпрос, който си задават много хора е: Външна или вътрешна топлоизоалция да изберем? Преди време имаше спорове по този въпрос, но като по – ефективна категорично се доказа външната топлоизолация! Затова и в тази статия ще си говорим за изолацията отвън на фасадните стени.

Ще разгледаме четири от соновните продукти използвани за външна изолация и техните характеристики:

1. XPS (Фибран) - Екструдираният пенополистирол често се нарича още фибран и е един от най – използваните материали за изолация у нас. Произвежда се от полистирен и други разбухващи вещества чрез процес на непрекъснато екструдиране. Така се оформя плоскост с желаната дебелина. Произведеният материал има добри изолационни качества, ниска влагоабсорбация, устойчивост на киселини, основи, климатични промени. Съвместим е с повечето обичайни строителни материали. Удобен е за транспортиране и полагане. Лесно горим материал е. Няма почти никаква паропропускливост. Изложен на слънчева светлина старее бързо.

XPS е подходящ за полагане по цокъла на сградата, а видовете с голяма якост могат да бъдат поставени и на пода. Не е подходящ за поставяне на изолация на външни фасадни стени, както и на места с висок риск от възникаване на пожар.

2. EPS (Стиропор) - Експандираният пенополистирол е известен като Стиропор. Той е лек и лесен за обработване продукт. Получава се от същите материали, от който се произвежда XPS, но по различна технология. Има добра паропропускливост, монтира се лесно. Горим материал е и подложен на слънчева светлина старее и влошава качествата си.

EPS е подходящ за изолация на външни стени и под покриви. Не е желателно да се поставя по цокли, по подове и на места с висок риск от възникаване на пожар.

3. Каменна вата – произвежда се от камъни с вулакничен произход. Каменната вата е непромокаема, издръжлива на химикиали и микроорганизми, подходяща за топло и шумоизолация. Предлагат се и ЕКО материали без вредни вещества. Каменната вата е предпочитан продукт от гледна точка на противопожарна защита. Тя има висока трайност и нейните качества почти не се изменят с течение на времето.

Каменната вата може да бъде поставена на външни и вътрешни стени, тавани, а моделите с висока степен на якост при натиск – и на подове.

4. MULTIPOR – топлоизолационни минерални плочи, съставени от пясък, цимент, вар и вода. Не се възпламеняват и не отделят вредни газове. Имат добра паропропускливост. Полагат се лесно.

MULTIPOR плочи могат да бъдат поставени по външни, вътрешни стени, тавани и подове. Те са отлично решение за места с повишен риск от пожар. Не са подходящи за поставяне под плоски покриви и по цоклите на сградата.


Топлоизолацията е нещо, което вълнува все повече хора в днешно време. Тя намалява разходите за отопл