Подова настилка на балкона

01/12/2021, 11:10:27
Оценка 5 от общо 2 гласа
01/12/2021
Тагове:
Подова настилка на балкона

Балконът се използва основно като кът за отдих. Това налага той да бъде функционален, удобен и уютен. Независимо дали е остъклен или не, балконът трябва да бъде обзаведен и декориран, така че да създава приятна атмосфера и да предразполага към релакс.

Подовата настилка на балкона трябва да бъде устойчива на температурни разлики, слънце и студ. Ако терасата е открита, то подът трябва да издържа на външни климатични условия, да не се заледява, да понася високи и ниски температури, сняг и дъжд. Освен това е важно да се почиства лесно, тъй като редовно от него трябва да се отстраняват прах, листа и други замърсители отвън.

Ако балконът е остъклен, то температурата се повишава с 5-6 градуса, спрямо външната. При троен стъклопакет и качествен профил, особено при наличие на южно изложение, то температурата може да се повиши с 12 градуса.

Преди полагането на подовата настилка е желателно да поставите изолация, особено ако терасата е закрита и искате да я използвате и през зимния сезон.

Стъпките са следните:

  • Изравняване на пода с помощта на замазка
  • Полагане на топлоизолация
  • Полагане на хидроизолиращ материал
  • Монтиране на подовото покритие

За открити площи трябва да заложите на материал, който издържа на температурни промени, влага, нагряване. Много подходящ е керамзита – получава се от глина и е екологично чист продукт. За финално покритие са подходящи всички висове керамични плочки – теракот, гранитогрес, клинкер, естествен или изкуствен камък. Възможно е да използвате и декинг, но е желателно терасата да има навес.

В процеса на хидроизолация на терасата е добре да поставите непромукаема, битумна мембрана. След това се полага топлоизолацията. Най-често тя се прави с EPS, а фугите между отделните плочи се запълват с полиуретанова пяна.

След това се полага циментова замазка, а след нейното изсъхване се нанася хидроизолацията. 72 часа след това може да се положи подовото покритие, в случай, че материалите са изсъхнали.

Видове подови настилки за балкона

  • Керамични плочки
  • Декинг
  • Ламинат
  • Линолеум
  • Саморазливна подова настилка
  • Изкуствен трева

Керамични плочки

Най-често за подова настилка на терасата се използват различни видове плочки – теракот, гранитогрес, клинкер. Те издържат на влага, студ, слънце, почистват се лесно, красиви са и предлагат голямо разнообразие от дизайни, цветове, релефи.

Полезен съвет – при избор на плочки за открита тераса, изберете такива с противоплъзгащо покритие!

Плочките, разбира се, имат и недостатъци. Ако са релефни, се почистват по-трудно, а във фугите се натрупват упорити замърсявания, които в комбинация с влагата навън, могат да доведат до поява на гъбички и мухъл.

Редовното почистване с парочистачка или специални препарати и импрегниране на фугите, донякъде решава тези проблеми.

Декинг

Дървеният под създава уют, изглежда красиво, екологичен е и създава усещане за свързаност с природата. За открита тераса е важно да изберете дървена настилка, предвидена за външни условия, тъй като тя е по-устойчива на температурни колебания, слънце, влага и вредители. Нужно е редовно да импрегнирате дървото със специално защитно покритие.

Ламинат

Ламинатът е подходящ само за затворени тераси. Той изисква помещението да бъде добре изолирано, качествен стъклопакет и липса на влага и големи температурни колебания. В противен случай животът му ще бъде много кратък.

Линолеум

Практично покритие за балкона, поради своя лесен монтаж, издръжливост, устойчивост на влага и температурни промени, ниска цена и лесна поддръжка. Имайте предвид, че покритието избелява от слънцето.

Саморазливна подова настилка

Саморазливния под има оригинален външен вид, издържа на влага, студ, нагряване. Основен недостатък е високата цена. Също така, настилката е гладка и може да предизвика подхлъзване, поради което не е удачна за отворени тераси. Монтажът се извършва на принципа на саморазливна замазка.

Изкуствена трева

Устойчива е на слънце и различни атмосферни влияния, издържа на утъпкване, изглежда красиво и има дълъг експлоатационен живот. През лятото обаче може да се нагрее много и да предизвика дискомофорт при ходене върху нея. Също така се почиства по-трудно от гладките покрития като плочки.

Полага се лесно върху циментова замазка. Почиства се прахосмукачка или гребло. Вижте съвети за избор и поддръжка на изкуствена трева


Балконът се използва основно като кът за отдих. Това налага той да бъде функционален, удобен и уютен