Как се прави хидроизолация на тераса и защо е необходима

11/02/2020, 15:03:30
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/02/2020
Тагове:
Как се прави хидроизолация на тераса и защо е необходима

Откритите тераси са изложени на директното влияние на атмосферните условия – дъждове, топящ се сняг и големи температурни колебания както денонощни така и сезонни. Тези фактори създават условия за поява на деформации в целостта на конструкцията и покритието й, които при недобра изолация могат да доведат до проникване на вода в жилището.

Терасите, покрити с керамични облицовки са уязвими заради големите температурни колебания и линейните разширения, които те предизвикват. Проливните дъждове, топящия се сняг, замръзването и размразяването на водата в порите на материала (фугите, лепилото, керамиката) силно намаляват устойчивостта и трайността на покритието.

Животът на една тераса зависи най-вече от качеството на хидроизолацията. За да бъде тя по-ефективна е желателно да се направят два слоя хидроизолация като трябва да бъдат спазени някои условия, за да се постигне добър резултат:

  • Наклонът за оттичане трябва да е минимум 2%;
  • Добра подготовка на основата;
  • Качествено уплътняване между връзките и детайлите;
  • Спазване на минималната дебелина на хидроизолационното покритие;

Етапи на процеса на хидроизолация:

1. Запълване на неравностите – стоманенобетонните плочи обикновено са стари и съответно – износени. За да се осигури добро сцепление с материала трябва неравностите да бъдат запълнени с подходяща строителна емулсия. Тя ще осигури стабилна основа.

2. Грундиране – необходимо е да се използва контактен грунд, който да осигури добра връзка между основата и новата замазка. Така се намалява опасността от напукване на покритието, заздравява се основата и се повишава качеството на изолацията.

3. Осигуряване на наклон – това може да бъде постигнато с помощта на замазка или топлоизолационни плочи с наклон. Замазката трябва да бъде на циментова основа, подходяща за използване на открито и във влажни помещения и за полагане под хидроизолационни покрития. Важно е да е студоустойчива и с понижена свиваемост.

4. Полагане на битумна мембрана – тя е водонепромокаема, негорима, осигурява плътно покритие и подобрява свойствата на изолацията.

5. Дренаж и топлоизолиране – използват се топлоизолационни плочи, които се нареждат плътно една до друга. Те са изработени от EPS, който позволява циркулация на въздух в конструкцията и по този начин предотвратява задържането на влага и образуването на мухъл. Фугите между плочите се запълват с полиуретанова пяна.

6. Полагане на подова замазка – полага се армирана циментова замазка, която е устойчива при напукване и се характеризира с голяма хидро и студоустойчивост.

7. Нанасяне на първия слой хидроизолация – след полагането на циментовата замазка се изчаква около 5 дни за нейното изсъхване. След това се нанася първия слой хидроизолация с помощта на валяк, четка или маламашка. Разширителните и съединителните фуги се запечатват с помощта на хидроизолационни ленти.

8. Нанасяне на втори слой хидроизолация – 4-5 часа след нанасянето на първия слой се изпълнява и втория, който се нанася перпендикулярно на първия. Общата дебелина на двата слоя трябва да е около 3 мм.

9. Монтиране на подово покритие – минимум 72 часа след полагането на втория слой хидроизолация може да се премине към поставянето на подовата настилка.


Откритите тераси са изложени на директното влияние на атмосферните условия – дъждове, топящ се