10 неща, които трябва редовно да почиствате и подменяте за да бъде домът ви свеж и здравословен

07/10/2020, 13:48:13
Оценка 5 от общо 3 гласа
07/10/2020
Тагове:
10 неща, които трябва редовно да почиствате и подменяте за да бъде домът ви свеж и здравословен

Кои са вещите и местата, на които не обръщаме достатъчно внимание при почистването? Някои остарели предмети и текстил могат не само да излъчват неприятна миризма, но и да бъдат предпоставка за влошено здраве.

Възглавници

Старите възглавници могат да станат развъдник на акари и други паразити, които предизвикват раздразнени и алергия у по-чувствителните хора. Освен това с времето пълнежът на възглавниците се деформира, а това може да доведе до хронични болки в гърба, врата, схващания и главоболие.

Калъфките трябва да се перат минимум веднъж седмично на 60 градуса. След това е желателно да изсъхнат на слънце или в сушилня. Добре е да се изгладят преди употреба, тъй като акарите умират само при висока температура. Самите възглавници също е нужно да се перат. Винаги избирайте модел, на чийто инструкции пише, че позволява пране в пералня на 60 градуса. Колко често трябва да се сменя възглавницата зависи от материала, от който е направена и поддръжката ѝ. Ако има протектор с цип, който може да се сваля и пере редовно, ако сменяте калъфките достатъчно често, в случай че възглавницата е от антиалергичен материал и самата тя може да се пере, то бихте могли да я използвате 3-4 години. В случай, че формата ѝ е променена и изпитвате дискомфорт, разбира се е редно да я смените и по-рано.

Матрак

Също както възглавницата, в матракът се развиват акари, които се хранят с мъртви кожни клетки. Как да се грижим за матракът:

  • Снабдете се с добър протектор, който е нужно да се пере поне веднъж месечно на висока температура и да се глади след това. Той ще предпази матрака и от случайно намокряне, която може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма.
  • Сменяйте спалното бельо всяка седмица.
  • Почиствайте матрака поне веднъж годишно. За целта най-добре се доверете на фирма за професионално почистване, макар че може да опитате и сами с мощна прахосмукачка.
  • Сменяйте матрака на всеки 10 години. Ако излъчва неприятна миризма или се е деформирал – по-често.

Чекмеджета и шкафове

Чистим повърхностите и подовете в дома си много по-често отколкото шкафовете, но понякога те могат да станат причина за поява на неприятна миризма. Прибирането в скрина на дрехи, които не са изсъхнали добре или на неизпрана тениска може да доведе до тежка миризма. Подобен и ефектът ако има повишена влажност в помещението или мухъл на стената зад гардероба. Почиствайте чекмеджетата и скриновете веднъж на 2-3 месеца като извадите всичко от тях, забършете с топла вода и малко лимонов сок или препарат за мебели и оставите отворени да се проветрят за няколко часа. Може да поставите памучни тампони с етерични масла против вредители, а и за по-приятна миризма. В случай на мухъл ще трябва първо да се справите с него преди да използвате отново гардероба.

Хладилникът

Хладилникът ни всъщност е развъдник на бактерии дори и да не си даваме сметка за това. Внасяме ги там ежедневно с неизмитите плодове и зеленчуци, със суровото месо, с опаковките на продуктите.

Как да поддържаме здравословна среда в хладилника:

  • Извършвайте цялостно почистване на хладилника веднъж месечно.
  • Измивайте редовно отделението за плодове и зеленчуци със сапун и топла вода или в миялната машина.
  • Не оставяйте изгнили плодове и зеленчуци, както и храни, които са започнали да се развалят в хладилника.
  • Изваждайте продуктите от опаковките преди да ги приберете в хладилника и ги съхранявайте в стъклени кутии, а когато това не е възможно забърсвайте опаковките с препарат или оцет и ги приберете в хладилника след като изсъхнат.
  • Прибирайте сготвената храна в добре затворени съдове.
  • За да премахнете неприятната миризма от хладилника поставете вътре купичка със сода за хляб или с шепа кафе на зърна.

Кошчето за смет

То често е източник на неприятни миризми. Поддържайте го чисто като го измивате през няколко дни с гореща вода и сапун или препарат за съдове. Задължително използвайте капак. Може да поставите няколко кори от лимон или портокал преди да сложите торбата за боклук.

Кърпите за ръце и тяло

Едно от местата у дома където се крият най-много бактерии са хавлиените кърпи. Според изследователи, те съдържат повече микроорганизми от тоалетната! Много е важно кърпите за ръце да се сменят всеки ден, а тези за къпане най-много на два дни. Те трябва да се перат на 60 градуса, да се сушат в сушилня или на слънце и да се гладят преди употреба. Важно е след къпане кърпата да изсъхне добре на въздух. Оставяйки я мокра в банята, не само че мухлясва, но и цялото помещение придобива неприятна миризма. Влажната и топла среда е идеална за развитие на бактерии и гъбички. Оставяйте кърпата да изсъхне на терасата или в краен случай върху лира в банята.

Гъбата за съдове

Кухненската гъба също е скривалище за многобройни бактерии. Абразивната повърхност на гъбата поема голяма част от хранителните остатъци, които наред с влагата привличат като магнит микроорганизмите. Гъбата за съдове трябва да се сменя поне веднъж седмично дори и да изглежда чиста и целостта ѝ да не е нарушена. Междувременно на всеки два дни може да се поставя за една минута в микровълновата печка. Друг вариант е накисването ѝ във вряла вода със сода за 2-3 минути.

Мивката

Мивката в кухнята често става източник на неприятна миризма. Най-честата причина за това е запушването на сифона с остатъци от храна и мазнини. Редовното почистване на хранителните отпадъци още преди да са започнали да гният в мивката и да попаднат в канала е най-важната стъпка за избегнете евентуално запушване. Сифонът също така редовно трябва да се почиства с гореща вода и сода за хляб или специален препарат за отпушване на канали. Забърсвайте мивката ежедневно с микрофибърна кърпа, напоена с лимонов сок и няколко капки етерично масло.

Пералнята

Пералната машина също често излъчва неприятна миризма. Основната причина за това е прането на ниска температура. Оставянето на мокрите дрехи вътре и липсата на проветрение влошават проблема. Пералнята трябва да се почиства редовно чрез пускане на празен цикъл на висока температура. В отделението за прах може да сложите препарат за бяло пране, специален препарат за почистване на пералня или смес от 2 чаши оцет, ¼ чаша сода и ¼ чаша вода.

Гуменото уплътнение трябва да се подсушава със суха кърпа след всяко използване, тъй като задържането на вода в него води до образуване на плесен.

Кафемашината

Още един домакински уред, който е същинска бактериална бомба според изследвания – кафемашината. Подвижните ѝ части трябва да се почистват след всяка употреба с топла вода и сапун или да се поставят в миялната машина. Декалцирането на машината също трябва да се прави редовно.


Кои са вещите и местата, на които не обръщаме достатъчно внимание при почистването? Някои остарели п