Как да отстраним неприятната миризма от мивката в кухнята

28/08/2020, 15:35:09
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/08/2020
Тагове:
Как да отстраним неприятната миризма от мивката в кухнята

Кухнята би трябвало да ухае приятно на прясно изпечен хляб, кифлички, ароматно кафе или вкусни подправки. Неприятните миризми, идващи от мивката може да влошат атмосферата в кухнята, да се отразят на апетита, а дори и на здравето ни.

Каква е причината за появата на неприятна миризма в мивката?

Мивката е свързана към общата канализационна тръба с т.нар. коляно – сифон. Събралата се в него вода образува водна завеса, която възпрепятства попадането на газове от канализационните тръби в мивката и от там – в жилището.

Липсата на вода във сифона или запушването му с остатъци от храна и мазнини могат да доведат до поява на неприятна миризма.

Неправилния монтаж на канализационната система може да доведе до нарушаване на херметизацията на тръбите, както и износването и деформацията на гофрираната част на сифона, също може да станат причина за поява на лоша миризма.

Ако сте отсъствали от вкъщи няколко дни и мивката не е използвана, достатъчно е да пуснете водата и да проветрите кухнята за да изчезне миризмата.

Доброто почистване е задължително

Редовното почистване на мивката е важна първа стъпка за предотвратяване на лоши миризми. Остатъците от храна бързо започват да гният, особено през летните месеци и става идеална среда за развитие на плесени и бактерии. Почиствайте ги веднага след като попаднат в мивката. След това може да използвате гъбичка и пулверизатор с топла вода, 2 лъжици сода бикарбонат и сока от половин лимон за да освежите мивката. Правете това на всеки 1-2 дни, не отнема повече от 2 минути, а ще ви спести запушването на сифона и борбата с неприятните миризми.

Сода за хляб разтваря мазнините

3 суп. л. сода се разтварят в 1 литър гореща вода и получената смес се излива в канала. След 5 минути пуснете силна струя гореща вода за промиване на тръбата.

Още един ефективен метод е изписването на 2 лъжици сода в канала и заливането му с лимонов сок или бял оцет. Процедурата може да се повтори няколко пъти.

Вакуум помпа за отпушване на канали

Вакуум помпата представлява гумена чашка с дръжка, работеща по много прост механизъм. При притискането на чашката към отвора на мивката се повишава налягането в местата, които са запушени, при което насъбралите се отпадъци преминават в канализацията. При издигане на прибора над отвора, запушването се издига нагоре и може да се отдели от тръбата. Преливника на мивката трябва да се запуши и в нея да се налее вода, достатъчна да покрие гумената чашка. С вакуум-помпата се извършват няколко резки движения нагоре-надолу без да се открива отвора.

Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти.

Врялата вода идва на помощ

Изсипете 2 литра вряла вода в мивката като внимавате да не ви опръска. При нужда след няколко минути повторете процедурата докато мивката не започне да тече свободно.

Още един ефективен трик е към врялата вода да добавите сол за по-добър резултат.

½ чаша сол се добавя към 4 литра вода. Сложете на котлона докато загрее добре и я махнете малко преди да заври. Изсипете горещата солена вода в мивката.

На пазара се предлагат и специални препарати за отпушване на сифони.

Ако въпреки всички описани средства, миризмата продължава е възможно да има дефект в гофрираната тръба, лошо уплътнение или недобро свързване на канализационната система. В такъв случай е нужно да се обърнете към водопроводчик.


Кухнята би трябвало да ухае приятно на прясно изпечен хляб, кифлички, ароматно кафе или вкусни подпр