Приложение на етеричните масла у дома

29/06/2017, 01:51:18
Оценка 4.3 от общо 63 гласа
29/06/2017
Тагове:
Приложение на етеричните масла у дома

За да се възползваме от уханията на етеричните масла у дома и да имат те сигурен ефект е важно да са натурални, а не синтетични. Натуралните масла са извлечени от живи растения чрез специална технология и се характеризират с висока чистота и са без химически примеси. Те носят в себе си естествената жизнена сила на природата.

За какво да ги изпозлваме в нашия дом?

Етеричните масла на помощ за чистотата на дома

Етеричните масла притежават антисептичен ефект и са отлична добавка към всеки домашно приготвен почистващ препарат. Освен това те придават приятен аромат на дома. Най – подходящи са: бял бор, здравец, евкалип, лимон, портокал.

Може да капнете 2 – 3 капки етерично масло върху филтъра на прахосмукачката преди да започне почистването с нея. Така въздухът в стаите ще се насити с приятен аромат.

Етеричните масла – чудени естествени ароматизатори на дома

Може да се въползвате от приятния им аромат в стаите, градероби, скринове, дрешници. Може да капнете няколко капки от избраното масло върху памуче и да го поставите в шкафа или гардероба. Това ще прогони и молците. Сменяйте памучето на няколко дни.

Може да изпозлвате и малка ленена или памучна торбичка, която да напълните със сухи цветя и върху тях да капнете от етеричното масло. Може да се използва и торбичка за бижута. Подходящи за целата са всички аромати, които харесвате – лавандула, роза, жасмин, канела, бергамот, иланг – иланг, макадамия и други.

Красиви потпури с етерично масло

За да си направите красива и приятно ухаеща декорация за дома вземете плетен панер, най – добре от ратан или тръстика. Напълнете го със сухи цветя, билки, шишарки, орехи, жълъди, канелени пръчици.

Другият вариант е да използвате прозрачен стъклен съд, в който да насипете пясък и да подредите мидички, рапанчета, охлюви, морски звезди. И при двата варианта трябва да поставите парче плат от естествена материя, върху което да капвате етеричното масло. Съда може да поставите на някой рафт, на холната секция или масичка, на работното бюро. През няколко дни капвайте по 3 капки етерично масло. Това действа успокояващо, отпускащо, създава романтика, домашен уют и предразполага към почивка.

Етерични масла за здраве

Ароматерапията е ефективно средство за борба със стреса, умората, безсънието и вирусите. Може да използвате арома лампа или ако нямате – налейте вода в стъклен или порцеланов съд и прибавете няколко капки етерично масло. Поставете съда върху леко затоплена повърхност – радиатор, печка или на котлона, докато още е затоплен след готвене. Така маслото ще се изправя и ще насища въздуха с приятен аромат. Така се поддръжа и необходимата влага в помещението. Подходящи масла са бор, лимонова трева, мащерка, евкалипт.


За да се възползваме от уханията на етеричните масла у дома и да имат те сигурен ефект е важно да са