Как да почистваме ютията

07/06/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 56 гласа
07/06/2016
Как да почистваме ютията

Когато плочата на ютията не е съвсем чиста има риск да изцапате или изгорите дрехата, която гладите. Често върху нея се наслагват остатъци от твърда вода или пък от изгорял плат. Как да се справим с това?

Петна от изгаряне

- Оцет – загрейле леко ютията колкото да се затопли без да става много гореща и след това я изключете. Трябва да можете да я пипнете без да се изгорите. Натопете парче памучен плат в оцет и с него изтъркайте изгореното петно.

- Вестник- загрейте ютията. Сложете на масата за гладене суха кърпа, а върху нея – вестник. Изгладете с нагрятата ютия. По този начин остатъците от изгорелия плат ще паднат.

- Сода бикарбонат – в неметален съд смесете 3 суп. л. вода и 2 суп. л. сода. Разбъркайте сместа и с помощта на памучна кърпа нанесете върху металната основа на ютията. Оставете за няколко минути, след което забършете с чиста и суха памучна кърпа.

Варовикови наслоявания

- Паста за зъби - намажете отлаганията от варовик по ютията с паста за зъби и осатвете за 2 минути. Уреда трябва да е студен. Не използвайте абразивна паста. Почистете с памучна кърпа.

- Препарат за стъкло - напръскайте студената ютия с препарат за прозорци и забършете с памучна кърпа.

За да почистите отворите за пара използвайте клечки за уши, потопени в смес от сода и вода. След това за да почистите и резервоара на ютията налейте дестилизрана вода и прибавете една лъжичка бял оцет. Загрейте на максимална мощност и пуснете парата. Изгладете някоя чиста кърпа няколко пъти като пускате пара от ютията. След това изключете уреда и изхвърлете водата от резервоара.

Винаги използвайте само меки кърпи и гъби за почистване на плочата на ютията. Не употребявайте агресивни препарати с абразивни частици, за да не надраскате повърхността.

За предпочитане е да използвате дестилирана вода и винаги да изхвърляте остатъка от нея след като приключите работа с уреда. 


Когато плочата на ютията не е съвсем чиста има риск да изцапате или изгорите дрехата, която гладите.