Домашни средства за безопасно почистване

18/10/2016, 18:35:38
Оценка 4.5 от общо 53 гласа
18/10/2016
Тагове:
Домашни средства за безопасно почистване

Как да почистим дома лесно и бързо без химия?

Лимонов сок

Лимоновият сок е универсално почистващо средство, което разтваря мазнините и неутрализира неприятните миризми. С помощта на лимонов сок може да почиситите почти всичко в дома – кухненски принадлежности, готварска печка, подови настилки, банята, стъклени повърхности. Смесете лимонов сок със зехтин в пропорция 1:2 и ще получите чудесно полиращо средство за мебели от дърво. Петната от ръжда лесно се отстранвят със смес от лимонов сок и сол.

Какво можем да почистим с лимонов сок?

Оцет

Оцета е друго също толкова разпространено почистващо средство. Той успешно се справя с варовика, почиства до блясък гладки повърхности. Смес от вода и оцет е идеална за почистване на банята, кухнята, огледалата, прозорците. В концентриран разтвор може да накиснете за няколко часа захабени от варовик съдове и прибори както и запушената слушалка на душа.

Натурален сапун

Настържете на дребно натурален сапун и го смесете с вода. С този разтвор може да почстите паркет, ламинат, фаянс или да го използвате вместо прах за пране.

Сода бикарбонат

Содата е едно най – ефективните и достъпни почистващи средства – успешно се бори с мазнините, загорели петна, неприятни миризми и дори запушени канали.

С гъста паста от сода и вода може да почистите котлоните, фурната, мивката, съдовете, санитарния фаянс.

Содата за хляб има и свойството да абсорбира неприятните миризми. Купичка със сода в хладилника действа като естествен обезмирисител.

Сол

Обикновената готварска сол върши чудеса при почистването на дома. С нейна помощ можете да почистите мазни петна от килима, покривката за маса или съдовете. С помощта на смес от сол и газирана вода може да почистите хладилника отвътре. С гъста паста, приготвена от равни части сол, брашно и оцет може да почистите медните съдове.

Етерични масла

Заменете ароматизаторите пълни с химия с натурални етерични масла. Те ще изпълнят дома ви с естествено деликатно ухание, освен това притежават успокояващи и антибактериални свойства.


Как да почистим дома лесно и бързо без химия? Лимонов сок Лимоновият сок е универсално почистващо