Каква подова настилка да изберем за кухнята и трапезарията

16/01/2018, 09:54:16
Оценка 4.5 от общо 26 гласа
16/01/2018
Тагове:
Каква подова настилка да изберем за кухнята и трапезарията

Изборът на подова настилка е един от най – важните етапи при планирането на интериора на всяко помещение. За да вземете най – правилното решение коя подова настилка е подходяща за вас трябва да имате предвид цялостния стил, който искате да придадете на жилището си и на конкретната стая, бюджета, с който разполагате и начина ви на живот. Последното е важно, тъй като различните материали изискват различна поддръжка, имат различен експоатационен живот, а и подовите настилки не се подменят често и особено лесно.

На какъвто и материал да се спрете не забравяйте, че той трябва да бъде влагоустойчив, здрав, лесен за почистване и да пасва на цялостната визия на кухнята.

Плочки в кухнята

Плочките са най – разпротранената настилка за кухнята и трапезарията. Те най – често са от теракот или гранитогрес. И двата материала се характеризират с устойчивост, дълъг живот, богато разнообразие от към цветове и дизайн, лесна поддръжка. Теракота е предпочитан основно заради достъпната си цена и лесното почистване, но при него съществува риск от нараняване при удар или изтърване на остър предмет. Гранитогреса от друга страна се слави с изключителна здравина и е устойчив на удар и надраскване, при евентуално нараняване следите по него са почти незабележими. Общото и за двата материала е, че държат студено, което е може да е минус през зимата освен ако нямате подово отопление. Но пък е плюс през летните месеци.

Подова настилка от винил в кухнята

Подовата настилка от винил се отличава с лесна поддръжка, достъпна цена и водоустойчивост. Освен това притежава и завидна дълготрайност и ефектни декоративни качества. Винилните настилки са подходящи за поставяне над подово отопление както и за хора с алергии. За разлика от теракота винилната настилка създава по – топло усещане.

Ламинат в кухнята

Ламината е класически избор за подова настилка за всяко помещение в дома, в това число и кухнята. Това е сред най – успешната имитация на дърво и предлага огромно разнообразие от шарки и нюанси. Лесен е за почистване и достъпен като цена. Въпреки че е по – устойчив на влага от масивното дърво внимавайте с него в кухнята, тъй като наводненията могат да предизивкат щети.

Балатум в кухнята

Въпреки че последните години иновативните модерни настилки изместиха старият балатум, той все още се избира за подова настилка в кухнята, най – вече като решение, щадящо бюджета. Той не изисква специфичен монтаж или поддръжа и е устойчив на влага.

Подова настилка от камък в кухнята

Камъкът е изискана и стилна подова настилка, подходяща за елегантна кухня – трапезария. Той е устойчив на влага и замърсявания, както и на износване. Най – често подовите настилки се правят от мрамор, травертин, гранит. Недостатъците са високата цена на естествения камък, както и студеното усеща при ходене върху него. Последното би могло да бъде компенсирано чрез инсталиране на подово отопление.

Подова настилка от корк или паркет в кухнята

Коркът е екологичен материал с високи топлоизолационни свойства. Естественият паркет внася непотворим уют и комфорт във всеки дом. Ако помещението се използва само като трапезария, то дървените настилки са отличен избор, внасящ елегантност и топлина, несравним с друг материал. Ако обаче стаята съчетава в себе си както кът за хранене, така и кухня по – добре изберете друг материал, тъй като риск от наводнения винаги съществува, а това би било пагубно за дървения материал.


Изборът на подова настилка е един от най – важните етапи при планирането на интериора на всяко