Каква дограма да изберем

15/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 62 гласа
15/01/2015
Тагове:
Каква дограма да изберем

Ако сте решили да подмените старата дограма вкъщи, то със сигурност ще се изправите пред въпроса: Каква да бъде новата дограма? Тъй като това е дългосрочна инвестиция, а и дограмата е съществен фактор за ефективността на отоплението и поддържането на температурата в жилището, то ниската цена не бива да е приоритет! Качеството на дограмата със сигурност ще ви се отплати вбъдеще и ще усетите разликата най – осезаемо в сметките за ток и парно, както и в значително по – ниското ниво на външния шум.

PVC дограма

ПВЦ  дограмата става все по – предпочитана в днешно време. Едно от основните й предимства е добрата топлоизолация. ПВЦ дограмата образува по – малко конденз в сравнение с алуминиевата, лесно се поддържа, не се налага да я третирате със специални препарати, материалът старее, но все пак дограмата може да издържи няколко десетилетия, преди да се наложи смяна.

Като последно, но важно предимство ще посочим, че ПВЦ дограмата е по – евтина от алуминиевата и от качествената дървена дограма.

Минусите на ПВЦ дограмата са, че е податлива на големи температурни амплитуди и те могат да доведат до увреждане или изкривяване на профила и също така, че поради дълго излагане на слънце, профилите понякога пожълтяват.

Алуминиева дограма

Най – големият й плюс е, че не се уврежда при температурни амплитуди. Освен това е пожароустойчива и не съдържа токсични вещества. Има по – голям избор на цветове от ПВЦ  дограмата, материалът е здрав, а в същото време пластичен и лек, което позволява от него да бъдат изработени най – различни форми. Минусите на алуминиевата дограма са: по – лесното кондензиране на влагата, по – големи топлинни загуби и по – високата цена.

Дървена дограма

Дървената дограма има най – добри топлоизолационни свойства, превъзхожда алуминиевата и ПВЦ  дограмата. Почти не задържа конденз, тъй като самото дърво „диша”. И разбира се основното, че е екологичен материал. Всичко това разбира се си има цена и при качествените дървени дограми тя е висока. Минуси на дървената дограма: сравнително лесно деформиране; материалът старее; изисква честа поддръжка – боядисване и лакиране; може да бъде нападната от вредители.

Освен за материалът на дограмата, при нейната смяна трябва да помислите още:

Как да се отварят прозорците

Съществуват прозорци с различни крила и начини на отваряне, може да избрете горно или странично отваряне, така при проветрявне не е необходимо да отваряте целият прозорец.

Каква да бъде дебелината на дограмата

Стандартните ПВЦ профили са с 3 камери и около 60 мм. дебелина. Предлагат се още 4, 5, 6 – камерни профили с по – голяма дебелина, които намаляват топлинните загуби. Не са препоръчителни прекалено тънки стени, тъй като пропускат топлината и шума.

Какъв да бъде цвета на дограмата

Цветът на дограмата от външната и вътрешната част може да бъде различен, за да подхожда на интериора и екстериора. Предлага се голямо разнообразие от разцветки, най – вече имитиращи дърво.

Какъв стъклопакет да изберем

Добре е да се спрете на нискоемисионни стъкла – през тях не преминава топлина нито от вътре навън, нито в обратната посока. За по – добра шумоизолация се препоръчва двете стъкла в пакета да бъдат с различна дебелина – напр. 4 и 5 или 4 и 6 мм.

Какъв обков да има дограмата

Обковът представлява заключващия механизъм на дограмата. Неговото качество е важно за дълготрайната употреба и качествено затваряне на дограмата. Препоръчва се поставянето на регулируем обков, чрез който се избягва провисването на дограмата.

Проветрявайте често за да избегнете конденза

Кондензът се образува при всеки вид дограма, макар и в различни количества, а това често води до мухъл. За да го намалите до минимум проветрявайте стаите често – сутрин поне по 10 минути и след това още 1 – 2 пъти през деня. Също така гледайте да поддържате малки температурни разлики в отделните помещения в жилището.


Ако сте решили да подмените старата дограма вкъщи, то със сигурност ще се изправите пред въпроса: Ка