Как да изберем цветът на подовата настилка

28/01/2018, 17:44:24
Оценка 4.6 от общо 35 гласа
28/01/2018
Тагове:
Как да изберем цветът на подовата настилка

Подовата настилка е едно от базовите неща, които трябва да се решат при ремонт и обзавеждане на дома. Тъй като тя е нещо, което сменяме сравнително рядко и трудно е важно да я подберем така, че не само да е практична и издръжлива а и да може да понесе смяна на цветовете на стените, мебелите и дори стилът на обзавеждане в следващите няколко години и да изглежда добре и на място.

Не звучи като много лека задача? Всъщност има няколко основни правила, на които трябва да обърнем внимание когато избираме цвят за подовата настилка.

Размерът има значение – освен вече познатото правило, че за малки помещения е добре да се избират осново светли цветове, докато за големите може и по – тъмни, вече можем да прибавим и още едно – за малките помещения е важно да се избягва контрастът между под и стена. Обратното – ако имаме достатъчно просторно помещение и искаме да подчертаем неговата големина можем да се спрем на светъл под и тъмни стени или тъмен под и светли стени. Чрез контрсатът се подчертава формата и обемът на стаята. Затова за малки помещения е добре да заложим на липсата на контрсаст между под и стени. Желателно е цветовете да са в светлата гама, но не е задължително. Ако стаята е достатъчно слънчева, добре осветена и има големи прозорци може да бъде обзаведена и в тъмни цветове, стига да няма ярък контраст, който да я прави да изглежда още по – малка.

Създайте идея за цялостната визия на стаята – когато стигнете до избора на подова настилка е добре вече да имате представа как искате да изглежда помещението – уютно, гостоприемно, просторно, много светло или с приглушено осветление? Какви ще са основните цветове за стените, аксесоарите, акцентите – топли, студени, светли, ярки, неутрални. Добре е да имате престава как ще изглеждат мебелите в какъв стил и цвят ще бъдат. Дори и да не сте купили тези неща, нужно е да имате поне конценпция. Ако започенете първо от пода, после е възможно той да не пасва на останалия интериор, което е доста неприятна ситуация, защото след като веднъж сте го положили е задължително да се съобразите с него, избирайки останалото обзавеждане, което ще придаде финалния облик на стаята.

Вземете мостра – колко и да харесате цветът на дадена настилка в магазина, може да се окажете разочаровани когато я видите на пода у дома. За да избегнете това задължително искайте мостра, ако не предлагат безплатна, поискайте да си купите. Голямо значение има дали мострата се гледа на изкуствена или естествена светлина, на слънце или на сянка. Цветът на стените и мебелите също променя вида на подовата настилка.

Неутралното никога не може да е грешка – винаги когато взимате дългосрочни решения (какво е изборът на подова настилка) мислете за бъдещето. Ако днес ви харесва избелен състарен ламинат или зелен гранитогрес, то дали и утре ще е така? А след един месец или след пет години? Модата в интериорния дизайн се мени, нашите настроения и вкусове също. Ако сте решили да обзавеждате дома си в шаби шик стил с ретро мебели и аксесаори избеления ламинат ще пасне, но ако след една година решите, че искате модерен или индустриален стил? За да може подовата настилка да издържи на променливите ни настроения и да пасва на различните цветове за стените и мебелите, които ще изберем през годните, най – добре е тя да бъде в нетрален цвят – дървесен, кафяв, сив, бял, черен. Върху тези цветове може да поставите всякакъв текстил и мебели. Лесно може да акцентирате със смел цвят килим, който ще смените, в момента, в който вече не ви допада.


Подовата настилка е едно от базовите неща, които трябва да се решат при ремонт и обзавеждане на дома