Как да се отопляваме с климатик

07/10/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 48 гласа
07/10/2016
Тагове:
Как да се отопляваме с климатик

Когато наближи зимата и температурите започнат да падат въпросът с отоплението на жилищата за поредна година излиза на дневен ред. Ако се отоплявате на ток, вариантите ви общо взето са: климатик, конвектор, маслен радиатор, духалка. Всички те имат своите предимства и недостатъци, но по отношение на комфортът и по – ниските сметки за електроенергия, определено печели климатикът. Ефективността на отопление с климатик зависи от много фактори: дали жилището е къща или апартамент, на кой етаж се намира, изложение на помещението, материал и дебелина на стените, наличие на изолация, вид и качество на дограмата, дали съседните апартаменти са обитаеми и се отопляват, мощността на климатика и не на последно място от правилното използване на уреда.

За да подберете точния уред според помещението, което искате да отоплявате, вижте: Как да изберем климатик?

Някои от най - често задаваните въпроси във връзка отоплението с климатик:

Мога ли да отоплявам целия апартамент с един климатик?

Не. Отоплението на целият апратамент с един климатик не е удачно решение, тъй като той може да поддържа желаната температура, само в помещението, в което е монтиран. Създават се големи температурни разлики между отделните помещения, твърде възможно е стаята, в която се намира климатикът да стане прекалено топла, докато останалите помещения все пак да останат леко хладни. Топлообменът между стаите няма да бъде добър, в резултат на което, климатикът не работи ефективно, съкращава се неговият живот и сметките за ток са по – високи. Съветваме ви да сложите отделен климатик във всяка стая, а за да спестите пари от закупуване на няколко климатика, по – добре за някои малки помещения да използвате конвекторна печка.

Постоянно ли да работи климатикът или да го спираме и пускаме?

За да бъде ефективно и по – евтино отоплението, климатикът трябва да работи постоянно. Най – голяма консумация на ток има от момента на включване на уреда до достигане на зададената температура. След като веднъж тя е достигната за поддържането й се изразходва много по – малко електроенергия. Следователно ако през деня спрете климатика, а навън температурите са отрицателни, вечерта когато го пуснете той ще изразходи много повече енергия, за да успее да затопли отново помещението. Най – добре е през нощта и през деня, когато вкъщи няма никой климатикът да бъде настроен на 18 – 19 градуса, а във времето когато в жилището има хора на 22 – 23 градуса. По този начин уреда ще работи оптимално. Ако ще отсъствате от дома си за няколко дни обаче трябва задължително да изключите климатика.

Може ли климатикът да предизвика алергични реакции или други заболявания?

Правилно поддържаният и често почистван климатик е безопасен. Въпреки това, въртейки въздуха в стаята, той раздуха наличния прах, а фините частици в него могат да дразнят чувствителни хора и най – вече такива с алергии към домашен прах. Прахът и влажната среда в уреда са място, подходящо за развитие на бактерии. Затова е изключително важно климатикът да се почиства редовно и да не се допуска събирането на прах по филтрите му, както и развитието на плесен и бактерии. Задръстените филтри освен това възпрепятстват нормалната работа на уреда. Измивайте ги редовно под течаща вода.

Признаци, че климатикът не работи правилно:

Потърсете помощ от техник, ако:

- От климатика се чува странен шум;

- По време на работата му има неприятна миризма, въпреки, че това не винаги е знак за повреда;

- Климатикът замръзне;

Не забравяйте задължителната годишна профилактика!


Когато наближи зимата и температурите започнат да падат въпросът с отоплението на жилищата за поредн