Как да изберем климатик

15/10/2014, 03:00:00
Оценка 4.3 от общо 38 гласа
15/10/2014
Тагове:
Как да изберем климатик

Вече сте решили, че ще купувате климатик, независимо дали още го обмисляте и не сте тръгнали по магазините, или пък вече сте обиколили няколко магазина, в тази статия ще ви запознаем с най-важните неща, за които трябва да сте информирани преди да си закупите климатик.

1. За какво ми е необходим климатика?

Това е първият въпрос на който трябва да си отговорите.

Ако ще използвате климатика само за охлаждане през топлите дни няма смисъл да отделяте голяма сума, един обикновен конверторен климатик, независимо от марката ще ви свърши работа.

Ако искате да използвате климатика и за отопление през зимата, то инвестицията в по-качествен инверторен климатик ще бъде оправдана.

2. Конверторен или инверторен климатик?

Това вероятно ще е следващия въпрос, с който ще се сблъскате. За да решите, добре е да сте запознати с начина на работа на двата вида машини.

Конверторния климатик работи с постоянни обороти докато достигне желаната температура, след това изключва.  След известно време когато температурата се промени, отново се включва.

Конвенционалния климатик изразходва повече електрическа енергия, в сравнение с инверторния. Освен това конверторните климатици замръзват при температури, по-ниски от  минус 10 градуса, което трябва да се има предвид, ако искате да използвате климатика за отопление. Той може да ви върши работа в преходните сезони, когато темпратурите навън все още не са много ниски.

Инверторния климатик регулира автоматично оборотите при които работи компресора. Той достига желаната, от вас, температура без да изключва и по този начин изразходва от 20 до 40 % по-малко електрическа енергия в сравнение с конвенционалния климатик.

Освен това инверторните климатици имат по-дълъг живот от конверторните и по-ниско ниво на шум.

3. Как да изчислим мощността на климатика, според помещението?

Най-продаваните у нас климатици за домашна употреба обикновено са с мощност 9000 или 12 000 британски термални единици (BTU). На разговорен език ги наричаме "деветки" или "дванайстки" . На какъв да се спрем зависи най-вече от кубатурата на помещението.

Размерите на стаята се изчисляват по следния начин: Дължина X Широчина X Височина = Резултатът разделете на 2

Пример: 2.5m x 3m x 2.5m = 18.75 / 2 = 9.375

В този случай ви трябва климатик с мощност между 9000 и 12000 BTU.

Съответно е по-добре да се спрете на машина 12000 или "дванайстка".

Тъй като изборът на мощност зависи, не само от кубатурата, но от изложението на стаята, има или не външни стени, има ли изолация и т.н, ви препоръчваме все пак да се обърнете към специализирана фирма за по-точно изчисление на най-подходящия за вас, климатик.

Имайте предвид, че ако не съобразите добре мощността рискувате домът ви да не се климатизира ефективно. В резултат на това може да получите по-високи сметки за ток, а и това може да доведе до по-бързо амортизиране на машината.

4. При какви температурни диапазони работят климатиците?

Конвенционалните климатици работят ефективно до минус 5, най-много до минус 10 градуса през зимата и до + 45 градуса през лятото. Докато инверторните издържат от минус 20 до + 45 градуса.

5. Ниво на шум

Добре е децибелите да не надхврълят 30 db за вътрешно тяло, особено ако климатика ще се ползва в спалното помещение.

6. Цени

Имайте предвид, че в повечето случаи, в цената на климатика не е включена цената за монтаж. Неговата стойност може да варира в големи граници, в зависимост от фирмата и от мястото, на което ще бъде монтиран. Но в общия случай цената е от 150 до 300 лв. освен ако изрично не се споменава, че в цената на климатика влиза безплатен монтаж.

7. Профилактика

Профилактиката е един от основните фактори, за да работи климатика добре и по-дълго време.
Желателно е веднъж месечно да се почистват филтрите му от прах. Непочистеният филтър увеличава консумацията на електроенергия.

Освен това добре е веднъж годишно да повикате специалист, който да направи профилактика на климатиците. Освен почистване на филтрите, трябва да се добавя и фреон, който е изтекъл през годината.

Не забравяйте, че климатикът върти само въздуха, който е в стаята, така че редовно проветрявайте помещението.


Вече сте решили, че ще купувате климатик, независимо дали още го обмисляте и не сте тръгнали по мага