Зеленият диван в интериора

05/06/2019, 12:18:47
Оценка 5 от общо 2 гласа
05/06/2019
Тагове:
Зеленият диван в интериора

Зеленият цвят се свързва с природата, хармонията, баланса. Той успокоява и създава приятна, отпускаща атмосфера. Затова е много предпочитан в интериорния дизайн. Зеленият диван с лекота се вписва във всеки интериорен стил и декор.

Какъв нюанс на зеленото да изберем?

Диванът в изумрудено зелено е наистина впечатляващ. Асоциирайки се с цвета на скъпоценен камък, този нюанс придава елегантно и луксозно излъчване на мебелите. Подходящ е за дневна в модерен, класически или еклектичен стил.

Диванът в тъмнозелено придава дълбочина на помещението. Той е стилен и изискан, подходящ за модерни, минималистични или традиционни всекидневни. Изпъква чудесно на фона на светли стени и под.

Диванът в цвят маслина пасва отлично на индустриално обзаведени помещения. Комбинира се добре с кафяво, керемидено червено, бежово.

Диванът в цвят каки е удачен избор за светли помещения, решени в скандинавски, лофт или традиционен стил.

Ярко зеленият диван се съчетава отлично с бяло, сиво, черно, светло дърво. Избягвайте да комбинирате други интензивни цветове с него защото ще се получи неприятно пренасищане. Самият той е силен, драматичен и привлича вниманието към себе си затова останалите цветове трябва да бъдат по – скоро като негов фон. Неутралните цветове са идеални за целта.

Светло зеления диван се вписва прекрасно както в големи, така и в малки помещения. Той изпъква елегантно на фона на тъмни цветове и хармонизира успешно със светли нюанси. За малки стаи или такива, в които не достига слънчева светлина съчетайте свело зеленият диван с бяло, светло дърво, ванилия, жълто. В големи и просторни помещения може да го комбинирате и с черно, сиво, кафяво.

Диван според интериорния стил

Традиционен стил

За класическия стил са подходящи спокойните нюанси на зеленото. Дамаската най – често е от плат с преобладаващи естествени тъкани.

Модерен или минималистичен стил

Диванът в минималистичен стил е едноцветен, изчистен, най – често с прави форми. Цветовете са ярки – тревисто зелено, лайм или тъмни, дълбоки и драматични.

Скандинавски стил

За скандинавския стил са подходящи както дълбоки, наситени зелени нюанси, така и пастелни тонове.

Съчетание на зеления диван с текстила и стените

Завеси – тъмните или ярки зелени нюанси, сами по себе си са достатъчно интензивни е най – добре да се комбинират със завеси в неутрални тонове – бежово, бяло, сиво. Ако целите постигане на драматична обстановка може да използвате и тъмно синьо, кафяво, черно. Светлите, бледи зелени нюанси се комбинират лесно с почти всичко – жълто, златисто, оранжево, бяло, синьо.

Декоративни възглавнички и шалте – възглавничките могат да придадат свежа и оригинална визия на всеки диван. За зелените тонове са подходящи текстилни аксесоари в бяло, шампанско, различни нюанси на кафявото, сиво.

Килими – изборът на килим зависи от цялостния интериор на помещението. Ако диванът е едноцветен в светъл, пастелен тон може да заложите на ярък килим в жълто, оранжево или синьо. Ако цветът на дивана е по-интензивен, по-добре е килимът да бъде неутрален – сив, кафяв, бежов.

По отношение на стените, вариантите за цвят са разнообразни. Зеленият диван изпъква добре на фона на бели или сиви стени. Светлозелено в комбинация със жълто, бежово, светло кафяво, оранжево създава хармонична и балансирана атмосфера.


Зеленият цвят се свързва с природата, хармонията, баланса. Той успокоява и създава приятна, отпускащ