Диванът в кухнята - избор на модел, дамаска, дизайн и разположение

27/05/2019, 09:02:13
Оценка 5 от общо 2 гласа
27/05/2019
Тагове:
Диванът в кухнята - избор на модел, дамаска, дизайн и разположение

В повечето жилища кухнята е съчетана с дневна или с трапезария (а най – често и с двете), поради което диванът е почти задължителен елемент от нейния интериор.

Практични съвети при избор на диван за кухнята:

- Подберете внимателно мястото за дивана. Той не трябва да пречи на свободното движение в стаята. Обикновено се поставя на стената срещу телевизора. Съобразете мястото му с вратите и прозорците, включително и тези към балкона.

- В малката кухня не поставяйте обемен диван, компактен кухненски ъгъл би бил отлично решение ако ще се ползва само за хранене.

- Ако кухнята е тясна и дълга може да поставите дивана на едната стена, за по – широки помещения са удачни ъгловите дивани. В големи и квадратни стаи може да поставите ъглов диван, заемащ две страни. За най – малките кухни изберете двуместно канапе.

Диван за малка кухня

Практично решение за малка и средна по големина, кухня с маса за хранене, е компактен диван, съчетан с малка маса и столове. Масата може да бъде разтегателна и в зависимост от разположението, на нея биха могли да седнат 6 или 7 човека.

Ъглов диван

Ъгловия диван пасва на стая със всякаква форма и размер. Обикновено се поставя под прозореца, което оставя повече свободно пространство в стаята и не затруднява движението.

Разтегателен диван

Много удобни са разтегателните дивани, които при нужда лесно и бързо се превръщат в комфортно легло. Това е удачно решение в случай, че кухнята е съчетана с дневна и се ползва и като стая за гости.

Диван – пейка

Пейката може да има права или ъглова форма. Обикновено се декорира с мека подложка за сядане и възглавнички. Много често разполага с чекмеджета или ракла за съхранение.

Диван за почивка

Диванът може да се намира в холната част и да бъде съчетан с малка масичка за кафе. Обикновено се разполага срещу телевизора. Този модел може да бъде с по – ниска височина тъй като не се използва за хранене, а само за почивка. Такова оформление обаче е невъзможно в малка кухня.

Ако мястото позволява може да поставите две малки канапета едно срещу друго.

Ако в кухнята има остров, бар плот или друга преграда, която разделя бокса от дневната зона, диванът може да бъде поставен зад нея. Така той визуално обуславя от къде започва холната част и може да бъде съчетан с трапезария или масичка за кафе според организацията на помещението.

Нестандартно и бюджетно решение е реновиране на стария диван чрез претапициране, шкурене, боядисване или лакиране. Може да му придадете винтидж или рустик ефект в зависимост от интериора на кухнята. Диван, направен от палети също е икономично и интересно решение.

Диван в модерен стил

Диванът в модерен стил има прави форми, изчистена дамаска, най – често от естествен текстил или кожа.

Диван в лофт стил

Диванът в индустриален стил най – често е облечен с естествена или изкуствена кожа. Заложете на кафяво, бежово, маслено зелено, керемидено или черно.

Диван в стил прованс

Диванът в стил прованс обикновено е в бяло, бледозелено, светло синьо или пастелно розово. Декориран е с меки възглавнички с флорални мотиви.

Диван в традиционен стил

Диванът в класически стил има права или заоблена форма. Той е голям, мек и удобен. Най – често е в неутрални тонове – бежово, кафяво, черно. Той заема централно място и е основен акцент в стаята.

Каква дамаска да изберем?

Дамаската може да бъде естествени тъкани – лен, вълна, памук. Тя е екологична и безвредна, но има ниска устойчивост на износване. Синтетичните тъкани като полиемид или полиестер имат висока износоустойчивост и не избледняват с времето.

Те обаче не са въздухопропускливи.

Изкуствените дамаски се правят от влакна, получени след дълбока преработка на естествени суровини. Те имат по - добра пропускливост на въздуха от синтетичните материали, а в същото време са по – устойчиви на износване от естествените тъкани.

Повечето платове се произвеждат по комплексен метод и съдържат и от трите вида тъкани в различни съотношение за постигане на максимално добро качество.

Най – популярните дамаски са:

Жакард – плътен, текстуриран материал. Дамаската от жакард е здрава, но много трудна за почистване и поддръжка и поради това не се препоръчва за кухненски диван.

Велур – има гладка и мека лицева повърхност. Здрав е и има висока износоустойчивост.

Шенил – текстурата му наподобява кадифе. Устойчив е на износване, мек и приятен на допир. Попада в средната ценова категория.

Флок – това е една от най – популярните дамаски. Състои се от памук и полиестер. Издръжлива е, почиства се лесно, подходяща е за кухненска мека мебел.

Естествена кожа – дамаската от естествена кожа е здрава, красива и има дълъг живот. Хипоалергенна е. Мебелите, облечени в нея са класни и стилни. Недостатъкът и е, че е много скъпа.

Изкуствена кожа – основното й предимство е, че е много по – евтина от естествената, но е доста здрава, почиства се лесно, което е прави отличен избор за кухненски диван. Предлага се в огромна палитра от цветове и може да бъде съчетана с всеки интериор. Особено подходяща е за кухня в модерен, минималистичен, класически или лофт стил. Бъдете внимателни обаче ако имате домашни любимци, тъй като техните нокти могат да оставят сериозни драскотини по кожените мебели.


В повечето жилища кухнята е съчетана с дневна или с трапезария (а най – често и с двете), пора