Как да направим малката кухня по - комфортна

15/11/2018, 11:43:23
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
15/11/2018
Тагове:
Как да направим малката кухня по - комфортна

9 съвета за малка, но уютна и практична кухня

Скандинавски стил

Скандинавския стил е много подходящ за компактна кухня, тъй като типични за него са светлите цветове и най – вече – бялото. Светлите нюанси увеличават оптически пространството и ще направят малката кухня уютна и просторна. Също така по възможност оставете прозорците открити или само с леки, ефирни завеси.

Комбинация от бяло и естествено дърво

Съчетанието между бели кухненски шкафове и натурално дърво внася уют, топлина и елегантност и е особено подходящо за кухня с малки размери.

Минимализъм

В малката кухня няма място за излишни вещи и аксесоари. Използвайте само най – необходимото оборудване като заложите на мебели с изчистен дизайн, прави форми и светли цветове. Стените е най – добре да са едноцветни, в пастелни тонове. Кухненската посуда трябва да е прибрана. Колкото по – организирана и подредена е кухнята, толкова по – просторна изглежда и обратно.

Прибираща се дъска за рязане

Има някои кухненски пособия и хитринки, които улесняват живота на домакините, разполагащи с миниатюрни кухни. Издърпващата се дъска или допълнителен работен плот е едно от тях. След готвене той се прибира и не заема място.

Бар плот със „скрити“ чекмеджета

Друга полезна хитринка, от която може да се възползвате са прибиращи се чекмеджета в бар плота. Изглеждат стилно и са много полезни за съхранение на кухненски прибори, салфетки, готварски книги.

Използвайте пространството над шкафовете

В пространството между шкафовете и тавана може да сложите поставки за бутилки, някои по – рядко използвани чаши или други аксесоари. В малката кухня е важно да се усвои правилно всяко кътче.

Сложете мивката под прозореца

Понякога в маломерната кухня единственото място, на което може да се монтира мивката е под прозореца. Всъщност това е много практично решение, така пространството под прозорците не остава неизползваемо, а и може да се наслаждавате на гледката отвън докато миете или готвите.

Използвайте открити рафтове

В малката кухня не е желателно да има твърде много шкафове, тъй като те отнемат от пространството. Визуално откритите рафтове създават впчеталение за повече свободно пространство. На тях може да поставите неща от първа необходимост в процеса на гответе и сервиране, така че винаги да ви бъдат на една ръка разстояние.

Бар плот и пейка за бързо похапване

Често в миниатюрните кухни няма място за стандартна трапезна маса, столове или пък голям диван. Ако се храните или посрещате гости в хола, но ви е неудобно да разнасяте посуда и храна до там всеки ден, практично решение е да поставите малка кухненска пейка с възглавнички и конпактен бар плот в кухнята, които могат да се използват за закуска, кафе или вечеря за двама.


9 съвета за малка, но уютна и практична кухня Скандинавски стил Скандинавския стил е много подхо