Дизайн на кухни от 6 кв. м. - стилни и практични

21/10/2016, 04:45:33
Оценка 4.3 от общо 30 гласа
21/10/2016
Тагове:
Дизайн на кухни от 6 кв. м. - стилни и практични

Да обзаведеш елегантно и функционално малката кухня без съмнение си е предизивкателство. Естествено най – важно е да подберете правилните мебели и аксесоари и да организирате работното простраство така че хем да включва всичко необходимо, хем да няма нищо излишно. Не са за подценяване и интериорните трикове, благодарение на които увеличавате визуално обема на стаята и спестявате така ценното пространство.

Когато кухнята е само 6 кв.м. то е важно всеки сантиметър от нея да бъде добре оптимизиран, всеки детайл да бъде добре преценен.

Когато избирате техника и мебели трябва да имате предвид всички особености на вашата малка кухня като: форма и точен размер на помщението, размери на прозорците и вратите, наличие на балкон, местоположение на ВиК система и може ли тя да бъде премествана, кои уреди трябва да бъдат разположени в кухнята (например има ли вариант пералнята да бъде в банята или килера), има ли възможност трапезарията да бъде преместена в хола или трябва да се намира в кухнята.

Въпросите са наистина много, но от техните отговори зависи как ще бъде организирана вашата кухня.

Вградените уреди са отлично решение за малката кухня. Освен това те изглеждат наистина елегантно и стилно. Добре е също така някои уреди да бъдат по възможност 2 в 1 – например пералнята и сушилнята да бъдат един уред. Разбира се този вариант има някои недостатъци, но за малките жилища често няма друга възможност. Също така добре някои дребни уреди да бъдат преместени на балкона ако има такъв към кухнята, например: микровълнува фурна, скара, тостер.

Ако ширината на помещението позволява помислите за вариант за изграждане на П – образна кухня. Така ще си осигурите достатъчно шкафове за съхранение както и място за уреди. Разбира се когато правите проект на кухнята най – важното е да осигурите пространство за свободно и комфортно преминаване, тъй като това е помещение, в което се прекарва много време в домакинска работа и е от голямо значение да ви бъде удобно.

Ако не успеете да съберете всички необходими шкафове и уреди на едната страна на кухнята може да ги разположите на двете дълги страни. При този вариант обаче най – вероятно няма да може да сложите маса за хранене, особено ако кухнята ви е тясна, а и няма да бъде удобно. Ако все пак разполагате с отделна трапезария това е едно добро решение.

А и така ще имате достатъчно голям работен плот.

Ако държите все пак да има и място за хапване в малката кухня помислете за остров. В кухня от 6 кв.м. трудно ще разположите трапезана маса, а дори и това да се случи тя трябва да е малка или поне сгъваема. Островът е добро решение тъй като ще ви бъде полезен и за сервиране и отсервиране. Той е решение например за бърза закуска, кафе или питие след работа докато приготвяте вечерята.

Г- образна или ъглова кухня е универсално решение подходящо за кухни със всякакви размери и форми. Така мебелите и уредите се разполагат на едната от дългите страни и на перпендикулярната към нея.

Понякога за малките кухни това е единственото решение. Голямото предимство в случая е, че остава свободно пространство, в което може да бъде разположена малка маса за хранене. Най – добре е единият й край да бъде долепен до стената, а при нужда може да се премства.

В малките помещения е важно ъглите да се използват функционално. Може да си обособите етажерка, ъглов шкаф или дори мивка.

За малките кухни важат с пълна сила правилата за визуално уголемяване на помещението: светли цветове, огледални повърхности, открити прозорци, наличие на достатъчно светлина. Ако решите да поставяте завеси на прозорците изберете прозрачни такива в светли и хладни тонове. Заложете на светли мебели с гланицарана повърхност. Аксесоарите нека бъдат от метал или стъкло. Не забравяйте да осигурите и достатаъчно осветление както на цялото помещение така и на отделните работни повърхности.


Да обзаведеш елегантно и функционално малката кухня без съмнение си е предизивкателство. Естествено