Дизайн на малка кухня

31/03/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 87 гласа
31/03/2015
Тагове:
Дизайн на малка кухня

Един често срещан проблем в повечето домакинства е недостатъчната големина на кухнята. Понякога може да е истинско изпитание да се намери достатъчно място за всичко необходимо в кухнята, без в същото време да става претрупано а и да остане пространство все пак за основната дейност в това помещение – готвенето. Малките кухни обаче също имат своя чар и ако бъдат обзаведени правилно те могат да изглеждат много топло и уютно. В съвременния интериор кухнята все по – често се слива с дневната зона, но това е предпоставка за нея да бъде оставяно още по – малко пространство. Въпреки, че кухня и хол в едно помещение имат много предимства, често се отделя по – голямо внимание на зоната за почивка и къта за кухня остава леко ощетен.

Малката кухня обаче би могла да бъде превърната в достатъчно функционално помещение.

Нека бъде светлина

Не засенчвайте малката кухня с прекалено плътни пердета или щори и винаги щом е възможно дръжте завесите дръпнати за да има колкото се може повече естествена светлина. Ако добавите скрито осветление по целия параметър на тавана, това ще освети кухнята от всички страни и оптически ще я направи по – голяма.

Изберете светли цветове за стените и мебелите

както не веднъж сме казвали, те придават допълнителен обем на помещението и ще направят малката кухня по – просторна. Бялото и екрюто са отличен избор!

Поддържайте подредено

Колкото по – малко предмети и посуда има на показ толкова по – голямо ще изглежда пространството. Затова гледайте да поддържате винаги подредено и вещите да бъдат прибрани.

Изберете функционални мебели

В малката кухня е много важно да спести възможно най – много пространство, което да се използва по предназначение. Изберете максимално практични мебели, например – сгъваеми столове, които ще се сгъват когато не се използват и няма да пречат за придвижване из стаята. Може също така да си направите рафтчета за съхранение от вътрешната страна на вратичките на шкафовете. Сгъваема маса, разтягаща се при нужда също е добър вариант.

Малката кухня има едно основно предимство – че всичко в нея е „на една ръка разстояние”, което би могло да бъде доста удобно при приготвяне на храната. Ако имате възможност поставете малка маса в кухнята, дори и сгъваема, която може да ви служи като допълнителна работна площ или за бързо похапване.

Усвоете правилно мястото

В малките помещения всяко свободно кътче трябва да се използва максимално ефективно. Пространството над мивката или под прозореца примерно често остава празно. Също както и това под кухненския плот, а в малката кухня тези местенца може да се окажат истински съкровища за съхранение. 


Един често срещан проблем в повечето домакинства е недостатъчната големина на кухнята. Понякога може