Уреди за вграждане - за и против

04/03/2018, 04:37:26
Оценка 4.5 от общо 66 гласа
04/03/2018
Тагове:
Уреди за вграждане - за и против

Едно от първите неща, които трябва да имате предвид при обзавеждането на нова кухня е да решите дали искате уредите да са вградени или свободно стоящи. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци.

Уредите за вграждане се наложиха като модна тенденция преди няколко години, която продължава и до днес. Основните предимства, които посочват потребителите на този тип техника са естетичния външен вид и най – вече това, че кухнята изглежда стилна, всичко е прибрано и елегантно. Във вариант „за вграждане“ вече се предлагат почти всички битови уреди: готварски печки, хладилници, съдомиални машини, микровълнови, дори и кафемашини.

Изборът между вградени или свободно стоящи уреди зависи най – вече от вашето желание за визията на кухнята, нейния стил, дългосрочните ви намерения и разбира се – финансовите възможности.

Най – голямото предимство на свободно стоящата техника е нейната независимост от останалите компоненти на кухненското обзавеждане, което предполага по – лесна смяна на уред или на мебели, както и това, че самостоятелните уреди са по – евтини от тези за вграждане.

Уредите, предвидени за вграждане също имат своите плюсове спрямо обикновените. Например свободно стоящата готварска печка не е желателно да бъде в непосредствена близост до кухненските шкафове. Високата температура, излъчвана от нея може да повредите стените на съседните мебели. При фурната за вграждане този проблем е отхвърлен, тъй като нейният корпус разполага с по – добра изолация, а самата печка има по – добра вентилация. Уредите за вграждане също така са проектирани с размери, съответстващи на стандартните кухненски мебели, докато „соловите“ уреди не винаги се вписват в определените пространства. Така могат да се получат несъответствия между размерите на уреда и тези на кухненското обзавеждане, които освен не естетични могат да бъдат и не функционални.

Вградените уреди са много подходящо решение за малка кухня, тъй като пестят място. Освен това между тях няма луфтове, което създава по – естетичен вид на кухнята и я прави по – лесна за почистване.

Хладилникът, пералнята, съдомиалната, микровълновата могат да бъдат „скрити“ в шкафове, което ще придаде елегантен вид на интериора. 


Едно от първите неща, които трябва да имате предвид при обзавеждането на нова кухня е да решите дали