Осветление в дневната

18/01/2021, 17:17:22
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/01/2021
Тагове:
Осветление в дневната

Подходящото осветление е ключов елемент от обзавеждането на всекидневната. С негова помощ може да обособите отделни зони в помещението и да създадете уютна, романтична и приятна обстановка.

В съвременните жилища често холът е комбиниран с кухнята  и трапезарията, а понякога и с домашния работен кът затова е нужно добро планиране на осветлението на всяка от тези зони.

Осветлението в дневната може да бъде основно и допълващо (акцентно). Най-добре е да заложите на комбинация от двата типа.

Общо осветление

Осигурява основната светлина в помещението. Монтира се на тавана, обикновено в центъра на стаята, ако се състои от няколко осветителни тела може да са разположени по цялата площ на тавана.

Най-често използвани за целта са полилеи, плафони, спотове.

Акцентно осветление

Целевото осветление допълва общото и акцентира върху различни зони и предмети. То е подходящо под кухненските шкафове или секцията, на местата за четене както и да акцентира върху определени предмети и аксесоари – декоративни ниши, пана, картини, ТВ къта. За целта се използват настолни, стенни и подови лампи, спотове, лунички, LED ленти.

Осветителни тела за таван

Най-подходящи за дневната са полилеи, пендели, спотове.

За общо осветление се използва главно полилей.

Типичната му конструкция е на висящо осветително тяло с един централен елемент и няколко разклонения, на които са монтирани светлинни източници. В зависимост от дизайна светлината се пречупва и разпръсква по различен начин в целия обем на помещението.

Пенделите са осветителни тела, които висят от тавана, окачени на шнур, въже или прът.

Те се използват главно за целево осветление над трапезната маса, кухненския остров или барплот, холовата гарнитура или работния кът.

Спотовете могат да бъдат монтирани както на тавана така и на стената.

Ако са достатъчно на брой може да се използват за общо осветление, но обикновено се избират като допълващи. Те осветяват достатъчно добре като същевременно създават уютна и романтична обстановка в помещението.

Осветителни тела за стена

Най-популярните осветителни тела за стена са аплиците и спотовете. Те допълват общото осветление както и акцентират вниманието върху определени зони като различни интериорни елементи или къта за хранене.

Аплиците са предпочитани за подчертаване на декоративни елементи, тъй като осигуряват мека, ненатрапчива светлина, която се разсейва нагоре или надолу. Монтират се на височината на погледа.

Настолни и подови осветителни тела

Настолните лампи в хола се използват главно за къта за четене или работа както и в зоната за почивка. Може да изпълняват и декоративна функция.

Подовите осветителни тела се използват за акцентно и насочено осветление. Те са идеално решение за зоната за четене, плетене, шиене, рисуване, релакс, работното бюро. Може да осветяват и мебели, аксесоари и декоративни елементи.

Най-разпространените подови лампи са лампионите. Има такива с фиксирана и с чупеща се стойка за оптимално насочване на светлината. В хола се разполагат най-често до диван, кресло, люлеещ се стол.

Вградени осветителни тела

Луничките и LED лентите са най-често използваните вградени светлинни източници. Те осигуряват мека светлина и нежна, романтична обстановка. Идеални са за релакс, кино вечер с приятели или романтична вечеря.

Може да се вградят в окачен таван, под шкафове и витрини както и на стената.

Примери за осветление в дневната

Комбинирано таванно и подово осветление в лофт стил

Работната зона в кухнята и трапезарията са добре осветени чрез скрита LED лента, лунички и пендели. Осветлението в дневната зона е по-дискретно като има и ефектна насочена светлина към дивана от подова лампа.

Ефектно съчетание

Основното осветление е чрез лунички и спотове, а пенделите осветяват барплота и визуално отделят дневната зона от кухнята.

Осветление в стил прованс

Типично за провансалския стил е просторното и много светло помещение. В случая това е постигнато чрез светли, пастелни цветове на стените, пода и мебелите както и чрез множество светлинни източници.

Красиви акценти

Основното осветление е решено чрез нежен и изискан полилей, а за допълнителен ефект има монтирано скрито осветление на декоративна ниша и тавана, както и в кухненската част.

Винтидж стил

Още един пример за красиво и функционално зониране – спотове в дневната и попилей плюс аплици в трапезарията.

Лукс и комфорт

Чудесен пример за комбинирано осветление – лунички и LED ленти в кухнята, изискан пендел над трапезната маса и аплици зад дивана.


Подходящото осветление е ключов елемент от обзавеждането на всекидневната. С негова помощ може да об