Как да изберем обзавеждане за хола

03/02/2021, 17:08:53
Оценка 3.3 от общо 3 гласа
03/02/2021
Тагове:
Как да изберем обзавеждане за хола

Холът е основното помещение в дома. Стаята, в която прекарваме най-много време, в която се събираме със семейството и посрещаме гости. Неговото обзавеждане трябва да създава комфортна и приятна атмосфера за хранене, почивка, забавление.

Как да изберем перфектните мебели за дневната?

Диван

Ако трябва да посочим мебел, без която не може нито един хол – това е диванът. Дали ще си почиваме на него с книга в ръка, ще гледаме телевизия, ще играем настолни игри, ще пием кафе с приятели или ще го ползваме за легло за гостите – няма значение, все е необходим. Той е най-обемната мебел в помещението, затова изборът му трябва да е прецизен и добре обмислен.

Има няколко важни неща при избора на диван:

  • Големината и формата
  • Дамаската – материал, цвят
  • Цена

Размерът на дивана трябва да е съвместим с размера на стаята. Малката дневна предполага по-малък диван. Ако холът е голям, тогава диваните могат да са два и да имат прилежащи към тях фотьойли, табуретки. Формата му също зависи от размера и формата на помещението, както и от мястото, на което ще бъде разположен диванът. Най-често той е поставен успоредно на телевизора, но това зависи от навиците на семейството.

Материалът на дамаската трябва да е устойчив във времето, да се поддържа лесно. Това е особено важно, ако имате малки деца или домашни любимци, което предполага по-често почистване. Цветът му, разбира се трябва да се съобрази с основната цветова схема във всекидневната.

Кресло или люлеещ се стол

Фотьойл или удобен люлеещ се стол ще бъде много полезен в къта за четене или почивка. Изберете удобно кресло, съвместимо с размера на хола и с останалото обзавеждане, на което може да се изтегнете с одеало докато пиете чай, плетете или говорите по телефона.

Креслото предлага и допълните място за сядане на гостите.

Холна маса

Компактна холна маса пред дивана си е традиция, към която е по-добре да се придържате. Тя се използва най-често за пиене на кафе, но на нея може да поставите и различни аксесоари и декорации – ваза или саксия с цвете, свещи, книги.

ТВ кът

Отмина времето на големите секции, които заемаха цяла стена. Съвременните тенденции предполага създаването на хармоничен ТВ кът, в който самият телевизор е най-големия елемент, а около него модулна система, скрин или компактен шкаф. В някои случи може дори да има само етажерка. Актуални са семплите мебели с частично или напълно открити рафтове. На тях може да поставите любими снимки, вази, свещиници, книги, сувенири.

Малък работен кът или негова алтернатива

Бюро или масичка за лаптоп не е излишна в дневната, а ако ви се налага от време на време да работите от вкъщи, си е направо задължителна. Колко ще е голямо бюрото зависи от вашата необходимост и наличното пространство, но не забравяйте, че работният кът трябва да е малка зона в хола, организирана в някой ъгъл. Целта не е да превръщаме дневната в домашен офис. Алтернативата на компютърното бюро може да бъде шевна машина с място за кроене, зона за рисуване, малка масичка за шах с два стола…

Какви аксесоари и текстил да изберем за хола?

Пердета

Ако сте почитатели на щорите, помислите отново. Холът без пердета изглежда някак празен, незавършен и наподобява повече на офис отколкото на семеен кът. Пердетата внасят уют и хармония. Текстилните щори, разбира се донякъде са добра тяхна алтернатива. Какво точно ще изберете зависи от стила на хола, изложението на помещението и разбира се, гледката от вън. Ако се налага сериозно затъмняване, то най-добре комбинирайте два вида завеси, като едната трябва да е много плътна. Другият вариант е тънко перде, съчетано с външни щори.

Килим

Макар да не е съвсем задължителен елемент, подобно на пердетата, килимът създава уют и топлина. Размерът му трябва да бъде съобразен с големината на стаята. Най-често килимът се поставя пред дивана. Когато го избирате заложете на хипоалергенна, лесна за почистване и издръжлива материя.

Декоративни възглавнички

Както казахме, текстилът придава комфортно и хармонично усещане на дневната. Възглавничките може да разположите върху дивана, фотьойла, а дори и на земята, ако решите да си направите домашна кино вечер на пода. Те внасят свежест и настроение, а и с тяхна помощ лесно може да промените интериора на дневната, като просто смените калъфките с други. Така бихте могли да имате различна атмосфера всеки сезон.

Произведения на изкуството

Препоръчваме ви за хола да изберете изискани картини. Те ще украсят празните стени и ще придадат завършен вид на стаята. Може да използвате и различни статуетки, ако подхождат на избрания интериорен стил.

Лампи

Осветлението в дневната, разбира се е неделима част от обзавеждането, но освен практична, то има и декоративна функция. Основното осветление в хола обикновено идва от полилей, но за да създадете наистина хармонична атмосфера, най-добре е да не оставате само с него. Допълнете осветлението със стени аплици или настолни лампи. Голям, подов лампион е чудесна идея за къта за четене. Стенните спотове пък може да осветяват определени интериорни елементи като картини, аксесоари.

Цветя

Цветята внасят зеленина, свежест и позитивна енергия, затова е препоръчително да намеря място във всяка дневна. Дори и да сте неопитни или да нямате време да се грижите за тях, има видове, които оцеляват при почти всякакви условия. Сукулентните растения, например, не изискват почти никакви грижи, а са чудесна декорация за хола. Изкуствените цветя също са вариант. Те могат да бъдат поставени навсякъде дори в най-неугледните и тъмни кътчета на дневната, не се нуждаят от поддържка и са подходящи за хора, страдащи от алергии.


Холът е основното помещение в дома. Стаята, в която прекарваме най-много време, в която се събираме