Как да изберем холна маса

23/10/2020, 09:53:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/10/2020
Тагове:
Как да изберем холна маса

Холната маса е важна част от обзавеждането на всекидневната. В много жилища с отворен план кухнята, трапезарията и дневната се помещават в една стая и разполагат с голяма, трапезна маса за хранене. Ако имате холова част с мека мебел за почивка обаче, то компактната, ниска масичка е класически елемент в интериора, който не бива да пренебрегвате.

От какъв материал да бъде холната маса?

Стъкло

Стъклената маса е отлично решение за малки помещения, тъй като не отнема визуално от пространството, отразява светлината и придава простор. Също така е подходяща за модерен, минималистичен и изчистен дизайн.

Дърво

Дървената маса с лекота се вписва във всеки интериорен стил, внася неподправен уют и топлина в хола. По-бюджетния вариант е маса от ПДЧ, имитиращо естествено дърво.

Пластмаса

Съществуват модерни модели холни маси от пластмаса, които са бюджетни, трайни и елегантни.

Интересни решения

Ковано желязо

Масата от ковано желязо наистина е впечатляваща. Подходяща е за класически, кънтри или шале стил. Тя е здрава, масивна, трайна и красива.

Кожа

Масата с плот от кожа е подходяща за луксозни всекидневни, обзаведени в модерен, класически, рустик, лофт или бароко стил. Те я изискана и стилна, а основно предимство е и лесната ѝ поддръжка.

Огледало

Масата с огледална повърхност е елегантна, креативна и стои забележително в малко и тясно помещение, тъй като визуално увеличава пространството.

Камък

Холната маса с плот от естествен или изкуствен камък е истинско произведение на изкуството. Тя навява усещане за лукс, изисканост и стил. Подходяща е за модерно, минималистино и класически обзаведени дневни.

Собственоръчни решения

Ако искате да внесете авторски почерк и щипка креативност в хола, то изберете нестандартна маса от стария куфар или шевна машина. Интересна идея е и ръчно направена и боядисана маса от европалети.

Форма и конструкция

Кръгла или овална

Кръглата и елипсовидната маса се вписват хармонично в дизайна като ви позволяват да омекотите интериора, в който има много строги линии.

Квадратна или правоъгълна

Масата с прави ъгли е класически вариант, който е удачен избор за всеки интериор и предлага повече пространство и функционалност.

Двойна маса

Практичен и интересен вариант е масата с два плота, който влизат един под друг и могат да се използват както заедно така и по отделно.

Трансформираща се маса

Много популярни са и трансформиращите се маси, които предлагат повече удобство и функционалност.

Размер

По правило холната маса трябва да бъде с 5-10 см. по-ниска от седалката на дивана. Като дължина тя трябва да заема между ½ или 2/3 от дължината на дивана. Ако дивана е ъглов съобразяваме размера спрямо седящите места само от дългата му страна.

Разстоянието между масата и дивана трябва да бъде между 30 и 45 см. за да минавате спокойно между мебелите.

Холна маса според интериорния стил

Еко стил

Масата в еко стил е направена от дърво, най-често грубо обработено, изглеждащо максимално естествено. Маса от европалети, ратан или бамбук също е добро решение.

Прованс или кънтри

Удачно решение е маса от масивно избелено дърво или боядисана в меки, пастелни тонове. Може да бъде декорирана с флорална покривка и купа с плодове.

Класически стил

Масата в традиционна всекидневна най-често е изработена от дърво или ПДЧ. Тя има класическа правоъгълна форма като често разполага с рафт за съхранение.

Минимализъм

Холната маса в минималистичен стил е семпла и изчистена. Може да бъде направена от дърво, метал, стъкло.

Индустриален стил

За лофт стила е удачно да изберете маса от ковано желязо или грубо обработено дърво.

Модерен стил

Масата в модерен стил, подобно на минималистичната такава е изчистена и елегантна, без излишни декорации.


Холната маса е важна част от обзавеждането на всекидневната. В много жилища с отворен план кухнята,