Да украсим дома с изкуствени цветя - за и против

30/11/2020, 10:42:02
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/11/2020
Тагове:
Да украсим дома с изкуствени цветя - за и против

Ще чуете много аргументи „за и против“ изкуствените цветя в интериора на дома. Според любителите на Фън Шуй трябва да отглеждаме само живи растения, а декоративните носят лоша енергия.  Това всъщност не е точно така. Фън Шуй не допуска истински, но увехнали цветя, докато красиви и добре аранжирани декоративни растения са позволени.

И все пак нека обсъдим предимствата и недостатъците на изкуствените цветя.

Предимства:

  • Не се страхуват от сянката
  • Не се нуждаят от поддръжка – няма поливане, подхранване, подрязване. Няма и опасност да ги „уморите“ ако сте твърде заети или често отсъствате от вкъщи.
  • Винаги изглеждат добре – букетите рано или късно увяхват, живите растения може да се разболеят и да загубят добрия си външен вид, докато изкуствените цветя красят дома ви всеки ден в продължение на години.
  • Подходящи са за хора, страдащи от алергия (стига редовно да се почистват).
  • Може да ги поставите навсякъде – във влажна баня без прозорец, на студения балкон, в тъмния ъгъл на коридора и на други места, на които истински цветя трудно ще виреят.
  • Създават уют – несъмнено цветята внасят красота и свежест у дома и ако по някаква причина не можете или не искате да отглеждате живи цветя, то декоративните такива успешно ги заместват.
  • Не растат – живите растения променят размера и формата си, нуждаят се подрязване, смяна на съда с по-голям, а мястото им трябва да е съобразено с растежа им, което често се превръща в неудобство, особено за хората с малки жилища.
  • Благодарение на достъпната цена и издръжливостта на декоративните цветя можем да си позволим различни сезонни композиции, които да сменяме периодично.

Недостатъци:

  • Събират прах – това е така, но саксийните растения също задържат прах върху листата си и трябва периодично да се избърсват с влажна кърпа.
  • На някои хора изкуствените цветя им носят неприятни асоциации - това важи особено ако цветята са изработени лошо, изглеждат евтини и неуспешно имитират живи цветя. Донякъде може да бъде избегнато чрез закупуването на качествени композиции, но за много хора мисълта за изкуствено цвете е отблъскваща.

За щастие живеем във време, в което технологиите са толкова напреднали, че дизайнерите успяват да пресъздадат природни елементи изключително успешно и да ги внедрят в домовете ни. Сигурно и на вас ви се е случвало да се чудите дали дадено растение е истинско или не защото е направено перфектно?

Как да декорираме дома си с изкуствени цветя

Цветя в саксии

Малки саксийки, разположени на холната масичка, перваза на прозореца, работното бюро, секцията или нощното шкафче, ще внесат уют и красота без да се натрапват. Особено подходящи са сукулентни растения, които изглеждат досущ като истински.

Букети от изкуствени цветя

Може да изберете готов букет или да създадете композицията сами, комбинирайки различни цветя. Изберете стилна ваза и вашия красив букет ще ви радва много дълго време, за разлика от откъснатите живи цветя, които увяхват бързо.

Изкуствени треви

Декоративните треви винаги изглеждат свежи и красиви. Поставете ги в изчистени керамични съдове, комбинирайте с фенери или свещници и ги поставете на балкона или в кухнята.

Придържайте се към цветовата схема на интериора

Всеки стилен интериор има цветова схема. Когато декорирате е важно да я спазвате, ако искате да се получи издържан резултат. Ако интериорът е в неутрални цветове, лесно ще внесете колорит и настроение чрез цветни букети. Цветята в монохромни цветове са подходящи за изискани, семпли интериори.

Определете броя на композициите

Броя на вазите в едно помещение зависи от големината на стаята, мебелите и аксесоарите в нея. Може да поставите една голяма или няколко малки вази в центъра на стаята (например масата) или пък да декорирате свободните ъгли. Важно е да не прекалявате, тъй като рискувате дома ви да заприлича на павилион за цветя.

Възможностите за съдове са много

Вазите далеч не са единствения вариант за разполагане на цветята в интериора. Декоративни клетки за птици, фенери, кошници, плетени кошове, стойки за чадъри, интересни буркани, куфари и други атрактивни предмети могат да приютят декоративните цветя.

Останете верни на стила

Керамичните вази или плетени кошници ще изглеждат чудесно в дом в кънтри, прованс или класически стил, докато стъклените и кристални вази ще се впишат в модерния, минималистичен интериор.

Как да поддържаме изкуствените цветя?

За да почистите изкуствените цветя пригответе разтвор от вода и няколко капки веро, течен сапун или перилен препарат. Потопете цветята вътре и ги оставете накиснати за няколко минути, след което ги изплакнете обилно с вода. Ако цветето е голямо като палма, храст или дръвче, може да го почистите на място със същия разтвор в бутилка с пулверизатор. Напръскват се листата и цветовете и след това се забърсват с влажна кърпа, накрая може да се подсушат със суха кърпа.


Ще чуете много аргументи „за и против“ изкуствените цветя в интериора на дома. Според лю