Дневна в стил прованс

16/07/2019, 12:55:44
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
16/07/2019
Тагове:
Дневна в стил прованс

Провансалския стил се свързва с топлината на слънчевите лъчи, безкрайни лавандулови полета, аромат на цветя. Дневната в стил прованс е олицетворение на уютно, очарователно кътче, подходящо за отмора и уединение в спокойна и хармонична обстановка.

Провансалския стил носи полъха на Средиземно море, аромата на красиви билки и цветя, красивата гледка на заснежените върхове на Алпите, малки калдъръмени улички, ниски каменни огради, килими от лавандула, очарованието на френския двор.

Холът в стил прованс е подходящ както за градско жилище така и за провинциална къща, планинска или крайморска вила.

Провансалският стил няма претенции за лукс. Той залага на простота, селско очарование, уют, топлина, естествени тъкани и материали, дъх на ароматни подправки и много слънчева светлина.

Отличителни черти на дневна в стил прованс:

  • Преобладава светлата цветова гама – бели и пастелни цветове;
  • Изобилие от растения – билки, цветя, малки декоративни храсти;
  • Антични мебели с винтидж дизайн;
  • Плетени аксесоари;
  • Големи прозорци и изобилие от естествена светлина;
  • Ръчно изработени декоративни елементи;
  • Картини, изобразяващи природни и селски пейзажи;
  • Естествен текстил с флорални щампи;
  • Аксесоари от керамика и ковано желязо;

Всекидневна в бяло

Ако холът е малък, практично решение е да заложите на белия цвят като основен в помещението. Може да го съчетаете с естествено дърво, бежови нюанси, синьо, зелено.

Всекидневна в пастелни цветове

Пастелните тонове на бежово, розово, лилаво, синьо, жълто са отлично решение за провансалската дневна.

Всекидневна в лавандулови тонове

Всички тонове на синьото и лилавото са подходящи за провансалския хол. Лавандула, люляк, морско синьо. Съчетават се добре с бяло, бежово, различни нюанси на зеленото.

Всекидневна в зелени тонове

Мента, измурудено зелено, тревисто зелено, тюркоаз, резеда са сред най-предпочитаните нюанси на зеленото в провансалката дневна.

Всекидневна в бежово

Бежовите тонове идеално се вписва в провансалския стил. Те чудесно се комбинират с бяло и пастелни наюнси. Имат успокояващо действие и създават хармонична и комфортна обстановка.

Светлината е основен фактор в провансалската дневна. Прозорците обикновено са големи, панорамни, открити или декорирани само с тънки, ефирни пердета, пропускащи светлината. Завесите могат да бъдат комбинирани и с дървени или бамбукови щори, ако стаята е много слънчева.

Основна част от декора са саксии, кошници и сандъчета със свежи билки и подправки.

Мебелите са в светли цветове, могат да бъдат с винтидж ефект. Подходящи материали са състарено, грубо обработено дърво, ковано желязо. Подходящи са: масивни бюфети, кръгли маси, столове с резбовани крака, антични кресла и дивани.

Декоративните елементи са представени от: ретро полилеи, рамки със семейни снимки или старинни фотографии, картини, изобразяващи цветя или природни пейзажи, ръчно изработени кукли, порцеланови фигурки, кошници от ракита, свещници, огледало със старинна рамка, саксии и кошници с цветя и билки, пъстри покривки, завеси и килими.

За стените са подходящи тапети с птици, флорални мотиви, мазилка със старинен ефект, декоративен камък. Подът може да бъде от естествено, избелено дърво, теракот, гранитогрес.


Провансалския стил се свързва с топлината на слънчевите лъчи, безкрайни лавандулови полета, аромат н