Дневна и детска стая в едно помещение

15/04/2020, 14:09:14
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/04/2020
Тагове:
Дневна и детска стая в едно помещение

Обособяването на дневна и детска стая в едно помещение не е лесна задача. Нужно е да се създаде практично и уютно пространство, което изпълнява няколко функции едновременно и трябва да бъде удобно за всеки член от семейството.

Зониране

Правилното разделяне на помещението на зони е ключът към създаването на комфортно и практично пространство. Дневната и детската трябва да бъдат отделени една от друга. Това може да стане с помощта на различни способи и похвати:

Плъзгащи врати – това е удобно и елегантно решение. Вратите ще осигурят на детето спокойна и тиха среда за сън или учене, така че да не го смущава звука от телевизора или светлината на лампите в хола. Вратите могат да бъдат изработени от различни материали като дърво, ПДЧ, МДФ, ПВЦ. Може да имат и стъклени вложки. Изборът на материал зависи от стила на помещението, бюджета и личните предпочитания.

Завеси – лесно и достъпно решение е да разделите едната зона от другата с помощта на завеси. Предимство е, че може да променяте интериора често когато ви омръзне чрез завеси от различен материал и десен. Също така прехода от едната част на стаята до другата е много бърз. Недостатък е, че завесите не изолират особено добре от шумове.
Вижте още: Зониране със завеси

Мебел – зонирането може да бъде направено с помощта на секция или гардероб. За малки помещения често се избират модулни системи, които са по-компактни и практични и могат да бъдат премествани при необходимост.

Стелажи и етажерки – различни шкафове и стелажи също могат да ви помогнат при зонирането. Те имат и практична и декоративна функция тъй като в тях може да съхранявате различни вещи и предмети от бита, както и да подредите декоративни аксесоари.
Още идеи: Как да преградим стаята със стелаж

Преградна стена – най-често конструкцията се изгражда от гипсокартон. Изолира сравнително добре, но ако помещението е малко ще изглежда още по-миниатюрно. Също така ако в едната част на стаята няма прозорци, твърдата и плътна преграда не е добро решение, тъй като ще има сериозна липса на светлина. В такъв случай най-добре е да се спрете на мобилна преграда като завеси или плъзгащи врати.
Повече информация: Паравани от гипсокартон

Визуално разделяне на зони

Обособяване на детската стая в ниша или лоджия

Ако хола ви разполага с ниша може да обособите детската стая там. В случай, че помещението е достатъчно голямо може да се спрете на двуетажно легло, съчетана с бюро или шкафове за съхранение на долния етаж. Частта за игра вероятно ще бъде в дневната.

Ако има възможно усвоете балкона и обособете детския кът там. Предимството е, че това пространство осигурява достатъчно светлина, което е особено важно за растящото дете.

В дневната зона ще компенсирате липсата на слънце с помощта на различни източници на изкуствено осветление.

Различна цветова схема 

Дневната и детската зона могат да бъдат оптически разделени чрез различни цветови схеми на стените, пода, тавана, текстила.

Различни облицовки

С помощта на различни подови настилки също може да отделите визуално двете зони една от друга, по подобен начин, който се практикува за разделяне на дневната и кухнята.

Различни могат да бъдат и облицовъчните материали на стените. Например съчетание на два вида тапети.

Планиране и организация

Обзавеждането на дневна с детска стая изисква внимателно обмислено планиране. Обикновено повече пространство се оставя за дневната зона, а детската стая се обособява в единия ъгъл. Не поставяйте детското легло в близост до вратата, тъй като отварянето й ще смущава съня на детето.

Заложете на компактни и мултифункционални мебели и за двете помещения. Двуетажни легла, дивани и табуретки с ракли за съхранение, сгъваеми маси и столове – всичко това ще ви бъде от полза при обзавеждането на общото помещение.

Стъклените прегради, пропускащи светлината са добър избор, като в такъв случай детската стая се обособява близо до прозорците, тъй като светлината е важна за учене, а холът се използва предимно вечер когато така или иначе разчитаме на изкуствено осветление.

Ако формата на стаята предоставя такава възможност, най-добре обособете зоните, така че и дневната и детската да имат изглед към прозореца или балкона.

Заложете на светли тонове за интериора на детската стая и всекидневната за да компенсирате донякъде ограниченото пространство и липсата на светлина.


Обособяването на дневна и детска стая в едно помещение не е лесна задача. Нужно е да се създаде прак