Паравани от гипскартон

22/02/2019, 14:39:24
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/02/2019
Тагове:
Паравани от гипскартон

Параваните от гипскартон са чудесен начин да разделите помещението на функционални зони. Благодарение на своята гъвкавост, гипскартона позволява да бъдат направени прегради с различен дизайн и размери, според нуждите на стаята.

Повърхността на гипскартона може да бъде боядисана с латекс или облицована с различни материали за постигане на добър естетичен ефект. Минусите на параваните от гипскартон са, че не издържат на силно механично въздействие като удар например и могат да бъдат повредени, също така не са особено устойчиви на влага.

Декоративен параван от гипскартон може да бъде използван за поставяне на телевизора и разделяне на дневната от спалнята или кухнята или пък отделяне на работното пространство в спалнята.

Интересен вариант е част от стената да бъде направена с гипскартон, а останалата да се изгради със стъклени тухлички. Така ще прониква светлина и в преградената част на помещението, което е много удачно решение, ако тя е без прозорци.

Още една практична идея е изграждането на бар плот от гипскартон, който разделя кухнята от трапезарията или дневната зона. Той може да служи и като помощна площ при сервиране и отсервиране или пък да бъдат оформени стелажи, на които да се поставят кухненски пособия, интересни аксесоари, готварски книги.

Има различни варианти за паравани. Някои стигат до тавана и напълно разделят оптически отделните части на помещението. При другия вариант паравана може да има за цел само визуално обособяване на зоните и в този случай, той заема само малко част от помещението.

Както казахме, едно от най – големите предимства на гипскартона е неговата гъвкавост и това, че могат да бъдат направени различни форми. В стената от гипскартон могат да бъдат изградени ниши, които освен декоративни са и практични.

Какви зони можем да обособим с гипскартон?

На практика всякакви. Параваните от гипскартон намират приложение във всяка стая.

В дневната можем да разделим къта почивка или гледане на телевизия от този за хранене или от работния кабинет.

Спалнята също може да бъде разделена на зони – за сън и за работа, например.

С помощта на преградна стена от гипскартон можем да разделим мократа от сухата част на банята.

В кухнята параваните най – често разделят частта за готвене от трапезната зона.

В детската стая параванът най – често разделя зоната за спане от тази за игра или учене. Може също така с негова помощ да се обособят отделните кътове за две деца.


Параваните от гипскартон са чудесен начин да разделите помещението на функционални зони. Благодарени