Спалня в стил лофт

16/06/2021, 15:39:15
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/06/2021
Тагове:
Спалня в стил лофт

Спалнята в лофт стил е екстравагантна, смела и необичайна. Въпреки, че при нея липсва традиционния уют, тя ни грабва със своя чар и артистично излъчване.

Индустриалният стил е подходящ за големи и просторни спални с високи тавани. Разбира се, може да го приложите и в по-малко помещение, но няма да бъде толкова ефектно.

Отличителни черти на лофт спалнята:

  • Отворени пространство без преградни стени и паравани
  • Рационално подредени функционални мебели
  • Комбинация от модерни и антични елементи
  • Големи открити прозорци
  • Груби, недовършени стени и високи тавани
  • Цветовете са представени главно от сиво, кафяво, черно, бяло. Акцентите са в маслинено зелено, тъмночервено, синьо, оранжево.

Стени и таван

По правило спалнята в лофт стил е с отворен план, но ако имате нужда от зониране може да използвате леки декоративни прегледи или завеси. Стените могат да бъдат измазани с груба мазилка, имитираща бетон, декоративни тухли или камък, или да бъдат боядисани в подходящ цвят. Таванът може да бъде украсен с класически индустриални елементи – дървени греди, вентилационни тръби.

Подова настилка

Класическата подова настилка за лофт стила е бетонът, но той е доста студен и буквално и преносно като излъчване. Като неговите алтернативи могат да се използват типичните за спалнята ламинат или паркет както и гранитогрес или естествен камък. Килимът също е добре дошъл за да стопли и омекоти грубото излъчване на настилките от бетон или камък.

Мебели

Характерно за индустриалния стил е минималното количество, практични, непретенциозни мебели. Те могат да са модерни или винтидж, но важното е да бъдат в минималистични форми. Предпочитани материали са дърво, кожа, ковано желязо, стомана. Честа практика е реставрирането на мебели като се запазва остарелият им вид.

Аксесоари и декор

Рекламни плакати, фотографи, графити, табели, скулптури, интересни картини са оригинална и подходяща декорация, с която ще подчертаете характера на интериора. Абстрактното изкуство също намира място в декора на лофт спалнята.

Осветление

Заложите на няколко на брой и разнообразни осветителни елементи. По този начин ще може да контролирате светлината спрямо нуждите и желанията си както и да подчертаете определени интериорни детайли или да зонирате спалнята. LED осветлението е добро решение за интериорни ниши или между гредите на тавана.

Текстил

Изберете естествени материи – лен, вълна, памук. Завесите, ако ги има са ефирни, предимно в монохромни цветове без декорации и орнаменти. Килимът придава уют и топлина и е подходящ интериорен елемент. На почит са естествената кожа и кадифето.


Спалнята в лофт стил е екстравагантна, смела и необичайна. Въпреки, че при нея липсва традиционния у