Слънчеви колектори - въпроси и отговори

11/07/2018, 10:45:02
Оценка 3.3 от общо 3 гласа
11/07/2018
Тагове:
Слънчеви колектори - въпроси и отговори

Соларните системи намират все по – широко приложение в много домакинства у нас. Те предлагат комфорт, по – ниски разходи за електроенергия, екологичен начин на живот. Предвид непрекъснато растящите цени на електроенергията, поставянето на соларни системи става все по – изгодно.

Кои са основните въпроси, на които трябва да си отговорим преди да поставим слънчеви колектори на нашия дом:

Къде се монтират панелите?

Най – често панелите се монтират върху покрива, но биха могли да бъдат поставени върху терасата, гаража или друго място, стига то да е огряно от слънцето от сутрин до вечер.

Желателно е панелите да се монитар от южната страна на сградата, за да се използва пълният им капацитет, но не е задължително.

Освен за гореща вода, могат ли слънчевите панели да се използват за отопление на жилището?

Тъй като през зимния сезон слънцегреенето е твърде слабо и кратко, отоплението само със слънчеви панели не е достатъчно ефективно, но могат да бъдат използвани като помощно средство. Засега основното им приложение си остава затопляне на вода за битови нужди.

Кои панели са най – ефективни?

Кръглите вакуумно тръбни панели са най – ефективни, тъй като благодарение на своя дизайн те „следят“ Слънцето, т.е. са постоянно насочени директно срещу него и абсорбират слънчева енергия равномерно през цялото време.

Друго важно предимство на вакуумно тръбните колектори е, че не е задължително да бъдат монтирани директно над помещението, в което ще се използва топлата вода, тъй като благодарение на налягането в системата водата безпроблемно достига до местата, на които е необходима.

До колко градуса може да бъде затоплена водата?

Водата в соларните системи може да достигне до 98 градуса. Бихте могли да си инсталирате специално устройство, чрез което да контролирате температурата на водата, която достига до вас. Така може да зададете темепратурата на водата да не надвишава 60 градуса.

Може ли да бъде повредена соларната система, например при силен вятър или градушка?

Всички реномирани производители дават гаранция, че системата няма да бъде повредена при вятър, дъжд или градушка с размери до 2,5 см.

Изстива ли водата в системата през нощта?

Да, температурата на водата в резервоара намалява през нощта, но топлинните загуби са малки – 3 – 5 градуса в зависимост от сезона.

Възможно ли е слънчев колектор да захранва апартамент, който не е на последния етаж на сградата?

На практика е възможно със соларна система да се захранва апаратамент на по – ниските етажи на сгрдата, но ще им известни топлинни загуби, които няма как да бъдат избегнати.

Ще имам ли топла вода през зимата?

През зимния сезон е доста трудно да се добие необходимата енергия за затопляне на водата. Съществуват активни колектори, чрез които може да се добива енергия през цялата година, но те са доста по – скъпи от масовите пасивни системи.

Тъй като в по – топлите райони на страната водата във водопроводната мрежа е с по – висока температура, там соларните панели са по – ефективни, но отново няма да бъдат достатъчни за цялото домакинство през зимата, особено в студени и облачни дни.
Те обаче могат да подпомогнат основният източник на енергия и така да намалите сметките си за ток дори и през зимата. Доколко затоплянето на водата ще е достатъчно през зимния период зависи и от броя на колекторите. Колкото повече са те и колкото повече слънчева светлина има навън, толкова по - малко елекртоенергия ще ви се налага да използвате.

Соларните системи са напълно екологични, не отделят вредни емисии, не създават шум, употребата им помага за ограничаване на глобланото затопляне. Инсталирането им е сравнително бързо и лесно, не изискват почти никаква поддръжка.


Соларните системи намират все по – широко приложение в много домакинства у нас. Те предлагат к