Планиране и обзавеждане на спалня от 8 кв.м.

13/01/2021, 11:52:52
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/01/2021
Тагове:
Планиране и обзавеждане на спалня от 8 кв.м.

Въпреки малката си площ, спалнята от 8 кв.м. може да изглежда уютна и елегантна с помощта на правилно планиране и съобразяване с особеностите ѝ. Компетентно подготвените скици и внимателно обмислен интериор ще превърнат малкото пространство в красива и хармонична спалня.

Планиране

Първата стъпка от успешния ремонт е планирането. Начертайте скица на помещението като обособите отворите за врати и прозорци. Обмислете къде ще поставите леглото. Следващата голяма мебел е гардеробът. Ако остане още място може да добавите малък скрин или тоалетка. Начертайте върху скицата макети на всички мебели с техните предполагаеми размери и се уверете, че остава достатъчно място за придвижване между тях.

Увеличете визуално пространството

Най-успешния начин да постигнете това е чрез огледала. Изберете гардероб с плъзгащи, огледални врати и веднага ще придадете обем на стаята. Всички гланцирани повърхности отразяват светлината и също са добър вариант.

Използвайте рационално всяко пространство

В малката стая всяко кътче е от значение. Ако имате свободни ниши, усвоете ги. Използвайте перваза на прозореца като кът за четене, работа или декорация. Поставете открити рафтове от двете страни на леглото за любимите си аксесоари и съхранение на малки вещи.

Нетрадиционни мебели

Малкото пространство изисква експериментално мислене. Ако имате възможност заложете на мебели по поръчка. Така ще усвоите оптимално всяко кътче. Може да изберете ъглов гардероб, ако няма възможност за друг или такъв около леглото.

Светли цветове

Основното правило, важащо за повечето малки помещения е в сила и тук – заложете на светли цветове за големите повърхности като под, таван, стени. Акцентните цветове могат да бъдат и тъмни или ярки – внесете ги чрез текстила и аксесоарите.

Легло под прозореца

Понякога това е единственото решение за обзавеждане на тясна спалня или пък квадратна стая от 8 кв.м. В такъв случай особено важен е изборът на завеси за да гарантира добрия сън.

Скандинавски стил

Скандинавския стил залага на светли цветове, естествени материали, дневна светлина и простор, което го прави много подходящ за малки помещения.


Въпреки малката си площ, спалнята от 8 кв.м. може да изглежда уютна и елегантна с помощта на правилн