Съвети за обзавеждане на малък апартамент

15/08/2018, 15:07:38
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/08/2018
Тагове:
Съвети за обзавеждане на малък апартамент

Представите на хората за малко жилище са различни, най – вече защото пространството, което ни е нужно за нормален живот е различно. Ако смятате, че вашият дом страда от липса на достатъчно пространство, то обърнете внимание на стъпките по – долу, които ще ви предложим за оптимизиране, за да се възползвате максимално от условията, които той предлага.

Планирайте

Още в началния етап на ремонта на малкото жилище е необходимо добре да планирате предназначението на всяко помещение както и разположението на вещите и мебелите. Често в малкото жилище нямате голяма възможност за импровизации. Именно затова е важно предварително да предвидите къде ще бъдат поставени сновните мебели и уреди.

Прегледайте вещите си и помислете кои наистина са ви нужни. След това определете местата, на които ще ги съхранявате. Така намалявате вероятността да се окажете с твърде голяма гардеробна например, която заема излишно много място или пък с много на брой кухненски шкафове, заради които не остава почти никакво свободно пространство в кухнята. Направете ревизия на своите вещи, изхвърлете ненужните и помислете и за тези, с които искате да се сдобиете в бъдеще. Така ще знаете колко място ви е нужно и как да го запълните оптимално.

Зонирайте и комбинирайте

Направете най – голямото помещение в жилището дневна зона, ако това е възможно. Тя трябва да включва кухня, трапезна част и холова част. Ако помещението е по- малко може холът и трапезарията да бъдат обединени като изберете например висок диван, който е подходящ за хранене вместо столове. При нужда той може да се разтяга и гостите да го използват за сън.

Ако не държите на дивана може дори директно да се лишите от него и да обзаведете дневната само с трапезна маса и столове. Добре е все пак да предвидите малко канапе или фотьойл за релакс. Масата също не е нужно да е голяма. Най – практично е ако единият й край е плътно до стената, за да не заема излишно място, а при нужно винаги може да се премести когато очаквате гости например.

Диванът освен за релакс и четене на книга може да се използва за работа с компютър, за направа на маникюр, за следобеден сън.

В банята може да си обособите кътче за разкрасителни процедури или пък място за съхранение на битовата химия, коша за мръсно пране.

Добре е ако има възможност част от антрето да се обособи като килер. Ако дневната е доататъчно голяма може да се използва част от нея. Килерът е особено необходим във всяко жилище дори и в най – малкото е добре да има място за него.

Изберете мултифункционални мебели

Добре е да се спрете на мебели, които изпълняват по няколко функции едновременно и пестят пространство. Такива са например:

Легло на два етежа в детската стая;

Падащо легло от стената;

Ракла зад леглото или чекмеджета под спалнята;

Поставяне на рафтове на стената над леглото;

Отварящо се бюро от стената;

Пейка за сядане и обуване с ракла за съхранение в коридора;

Табуретка с ракла;

Диван с ракла;

Разтегателен диван;

Трансформираща се маса, която може да се повдига и да се използва както като маса за хранене така и като масичка за кафе;

Добре е да заложите също така на сгъваеми столове, които могат да стоят прибрани в килера и да се вадят само при необходимост.

Изберете компактни мебели. Избягвайте обемисти корпуси, широки облегалки, маси с масивни и широки крака, лампи с големи абажури. Всички тези неща ще „задушат“ пространството в и без това малкото жилище.

Подредете

Наред с планирате не забравяйте да поддръжате домът си подреден. Това е много важно за малките помещения. Колкото повече места за съхраненние имате и колкото по – малко вещи са на показ толкова по – добре. Така се създава усещане за въздух и пространство.

Използвайте огледала

Огледалата са пръв помощник при обзавеждането на малкото жилище. Те отразяват светлината, увеличават визуално пространството и ни карат да възприемаме помещенията като по – обемни отколкото са в действителност. Огледалата могат да бъдат навсякъде – по цялата стена на коридора, по вратите на гардероба, на толетката в спалнята, на вратата или шкафът в банята. Маси, столове, врати и плотове от стъкло също имат подобен ефект и са много подходящи за интериора на малкото жилище.


Представите на хората за малко жилище са различни, най – вече защото пространството, което ни