Практични идеи за интериора на малката кухня

16/09/2021, 09:41:50
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/09/2021
Тагове:
Практични идеи за интериора на малката кухня

Една от най-трудните за ремонтиране стаи е кухнята, особено ако тя е с малки размери. Все пак има начин ограниченото пространство да бъде стилно и практично.

Какво трябва да имате предвид?

  • Изберете права или ъглова кухненска гарнитура.
  • Трансформиращите се мебели са ви пръв помощник – разтегателна маса, диван с място за съхранение, сгъваеми столове.
  • Стремете се да спазвате правилото на кухненския триъгълник дори в малко помещение, тъй като това ще улесни процеса на приготвяне на храната.

Приобщете балкона

Ако има възможност разширете малката кухня като усвоите балкона към нея. Така не само ще добавите още пространство, но и ще се сдобиете с допълнителна естествена светлина. Минусът е, че се лишавате от тераса към кухнята, която също може да бъде много удобна. Освен това за подобна трансформация се изисква разрешително. На стария балкон може да разположите кухненските шкафове, част от уредите или трапезарията.

Малък кът за хранене до прозореца

Ако се налага да изнесете трапезарията в хола, може да обособите малък кът на перваза за кафе, бърза закуска или питие след работа. През останалото време плотът може да играе ролята на помощна масичка за готвене.

Заложете на изчистени мебели

Шкафове без дръжки, семпли мебели с прави форми и без излишни декорации са практично решение за малката кухня. Всичко останало би натоварило излишно пространството.

Изберете вградени електроуреди

Вградените домакински уреди са истинско спасение за малката кухня. С тях ще постигнете стилна и семпла визия и ще отпадне въпроса кое къде да разположите.

Огледални повърхности

Гланцираните повърхности на мебели и аксесоари отразяват светлината и създават усещане за простор дори в малки помещения.

Оползотворете ъглите

Ъгълът е често пренебрегван и обикновено не се използва оптимално. В малката кухня обаче всяко пространство е ценно. Изберете шкаф с врата, която се отваря на 90 градуса и механизъм за съхранение, което се издърпва навън заедно с вратата. Съществуват и други механизми с въртящи се етажерки, които също са много удобни.

Съхранение под шкафовете

Използвате долната повърхност на шкафовете за съхранение за кухненска посуда или бутилки. Чудесна идея е да обособите поставка за вино, например.

Осветлението е важно

Осветлението е ключово за всяка стая в дома, особено за миниатюрните такива. Стремете се светлината да изглежда максимално естествена и да идва от повече от един източник. Допълнително осветление на работния плот, витрините или зоната за хранене ще направят кухнята по-комфортна и стилна.

Използвайте стените

Повърхността на стените може да ви осигури много място за съхранение, което е от голямо значение в миниатюрната кухня. На специални перфорирани панели може да окачите най-необходимите аксесоари за готвене. Стенни етажерки също се свършат работа.

Минимализмът е водещ

Не претрупвайте работната зона с дребни уреди, вещи от бита и аксесоари. Старайте да поддържате максимално изчистено и семпло както на плота така и навсякъде в кухнята. Най-добре е малките уреди като кафемашина, блендер, сокоизтисквачка, да бъдат прибрани в шкафове.


Една от най-трудните за ремонтиране стаи е кухнята, особено ако тя е с малки размери. Все пак има на