Планиране и обзавеждане на кухня с присвоен балкон

30/10/2019, 10:34:51
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/10/2019
Тагове:
Планиране и обзавеждане на кухня с присвоен балкон

Приобщаването на балкона към кухнята я прави по-просторна и светла, увеличава полезната площ и е много удобно решение за миниатюрни кухни. Разбира се то има и някои недостатъци – такава преустройка не е възможна във всички сгради и следва да се направи консултация с архитект и да се изиска разрешение. Също така се лишавате от балкон към кухнята, на който иначе бихте могли да изнесете скарата примерно и миризмите от печенето да не влизат в кухнята и трапезарията ви.

Ако все пак сте решили, че за вас това е правилното решение и сте проучили въпроса как да го направите безопасно, вижте някои интериорни идеи за кухня с присвоен балкон:

Най-често срещания вариант е на бившия балкон да се изнесе трапезарията. Поради многото прозорци там, обикновено не е удачно разполагането на кухненското обзавеждане, макар че има случаи при които страничните стени се използват за поставяне на шкафове или готварската печка.

Друг вариант е на первазът на прозореца да се обособи барплот, който помага при приготвяне на храна и може да се използва за хранене или пиене на кафе.

Друг вариант е на мястото на балкона да се поставят някои домакински уреди като готварска печка или хладилник. Последния особено заема доста място, което в този случаи ще остане свободно за трапезна зона.

Между лоджията и кухнята може да оставите частична преградна стена, която да се използва като барплот или да ги разделите чрез стелаж, шкаф или друг вид параван. Вижте още: идеи за преграда между кухнята и дневната

Може да изнесете работната зона на балкона – мивката, печката, част от кухненското оборудване. Това обаче е по-скъп, по-трудоемък и сложен вариант. Трябва да прокарате тръби до там, а не винаги това е възможно. Плюса е, че вси остава достатъчно място за дневна зона.

Може да разделите кухнята от лоджията с помощта на завеси. Така ще имате отворено пространство когато поискате, но в същото време ще може да разделяте зоните когато ви е удобно. Изберете завеси от лека и лесна за поддържане материя, в цветове, пасващи на интериора. Вижте още: зониране със завеси

В какъв стил да бъде кухнята?

Минималистичен стил

Кухнята в минималистичен стил, както подсказва името ѝ не съдържа много аксесоари и мебели. За нея се избират едноцветни повърхности и облицовки. Формите на мебелите са строги, прави. Добър избор са гланцираните повърхности.

Модерен стил

Кухнята в модерен стил много наподобява тази в минималистичен, дори често между тях няма почти никакви разлики. За модерната кухня също са характерни гланцираните повърхности, прави и просто линии, строги цветове – бяло, черно, сиво, кафяво. Гърбът на кухнята е от плочки или принт стъкло. Подовата настилка е от камък, гранитогрес или качествен ламинат. Текстилът и облицовките на стените и пода са едноцветни.

Кухня в стил прованс

Кухнята в стил прованс е весела, свежа, изпълнена с положителна енергия. За нея са типични пастелни и бледи тонове на жълто, зелено, лилаво, бежово, синьо. Характерни са флоралните мотиви върху стената, текстила, аксесоарите.

Интересни дизайнерски решения

Ако пространството е достатъчно голямо може да обособите кухненски остров, който да разделя визуално работната зона от трапезната част. Той ще ви бъде много полезен при готвене и сервиране. Вътре в него може да има шкаф, в който да „скриете“ кошчето за отпадъци или дори миялната машина.

Ако ВиК инсталацията позволява, интересно решение е да инсталирате мивката върху преградната стена между бившия балкон и стаята.

В случай, че стената е носеща и не бива да бъде събаряна може да премахнете само остъклението между балкона и кухнята (отново след разрешение!), и да облицовате останалата стена с декоративни тухли, които ще придадат чар и нестандартен стил на кухнята. На балкона може да поставите малка масичка за кафе или кът за четене.


Приобщаването на балкона към кухнята я прави по-просторна и светла, увеличава полезната площ и