Когато балконът стана част от кухнята

11/05/2018, 14:35:12
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/05/2018
Тагове:
Когато балконът стана част от кухнята

Идеи за кухня на терасата

Ограниченото пространство е сред основните предизвикателства при обзавеждането на кухнята. Именно то налага креативно мислене и търсене на възможности за преустройство на пространството. В повечето стари апаратаменти в нашата страна кухнята и холът са обсобени като отделни помещения, което много от хората днес намират за излишно. Затова и все повече от нас предпочитат да обединят двете зони като така получават още една спалня или детска стая. Това налага разширяване на кухнята, което е и най – честата причина тя да се обедини с прилежащия балкон.

Приобщаването на балкона към кухнята има следните предимства:

- Увеличаване на полезната площ в кухнята – в някои жилища това е единствената възможност да се обособят кухня и дневна да едно място или да се създаде мини трапезария.

- В кухнята влиза повече естествена светлина.

- На бившия балкон бихте могли да поставите някои по – обемни уреди като пералня и сушилня, на които иначе трябва да търсите друго място в жилището.

Разбира се този вариант има и някои недостатъци:

- Лишавате се от един балкон – особено ако това е единтсвения балкон към жилището ви помислете дали ще ви бъде удобно да живеете без тераса. Дори жилището да разполага с втори балкон, особено удобно е да имате такъв към кухнята. Така може да изнесете там скарата, да съхранявате пресни плодове зеленчуци на хладно през зимата или зимнина. Балконът към кухнята е удобен и за пушачите или ако често ви идват гости пушачи, а не искате да се пуши вътре в стаята.

- Още един минус на липсата на тераса към кухнята е, това, че кошчето за смет трябва да бъде вътре в стаята докато иначе може да го изнесете навън. Ако се налага да е вътре най – добре е да го скриете в шкаф. Това също има своите недостатъци, тъй като се ограничава обемът на кошчето, а и рискувате да се задържат неприятни миризми.

- Друг недостатък на усвояването на балкона е опасността от конденз. Ако балконите под и над вашия не са усвоени и не се отопляват рискувате на новополучената площ да бъде по – студено отколкото на останалата част от помещението и да се получи конденз. Това донякъде би могли да се разреши с полагането на правилната топлоизолация, качествена дограма и подходящо отопление. Но дори и минимален рискът си остава.

Ако пък балконът над вас изобщо няма остъкление рискувате таванът ви да се наводнява при дъждове и снегове и неминуемо ще се появи мухъл. Тук решението е да се постави добра хидроизолация.

- Не на последно място важно е да се консултирате със специалист и да се сдобиете с необходимите разрешителни иначе може да имате проблеми със съседите.

Усвояването може да бъде частично като се премахнат само прозорците и вратата към балкона. Това е и най – често срещания вариант у нас. Той е по – лесен и безопасен тъй като не се събарят стени. Така остатъкът от стената може да бъде използван като бар плот, за визуално разделение между отделни зони, за поставяне на интересни декорации.

Ако стената се премахне напълно се получава едно общо помещение без никаква преграда. Ако се спрете на този вариант задължително се консултирайте с архитект дали той е безопасен за сградата.

След като вече сте решили да усвоите балкона идва въпрост как да организирате интериора на новото помещение. Ако бившата тераса е по – голяма добра идея е да поставите на нейно място трапезната маса. Така всички уреди и шкафове ще бъдат вътре в помещението, няма да се налага преустройство на ВиК инсталацията, а вие ще може да се наслаждавате на гледката от прозореца докато обядвате.

Друг варинат е да обособите бар плот за бърза закуска. Възможно е също така да изнесете мивката, печката или хладилникът на мястото на бившия балкон. Тук преустройството трябва да се обмисли по – внимателно тъй като може да се необходими промени в ЕЛ и ВиК инсталациите.

Вероятно ще се наложи да добавите допълнително отопление. Ако ползвате климатик, който е достатъчно мощен, той ще бъде достатъчен за да стопли и новото помещение. Ако сега планирате къде да разположите радиатори, например на газ или пелети, то добре е да предвидите радиатора да бъде на бившия балкон. Ако пък смятате да се отоплявате с подово отопление задължително трябва да направите инсталацията предварително като тя да обхване и балконът.

Ще трябва да помислите и за допълнително осветление. За по – голям декоративен ефект може да заложите на скрито LED осветление в окачен таван или за луничка на новополучилата се арка.


Идеи за кухня на терасата Ограниченото пространство е сред основните предизвикателства при обзавежд