Кухня с приобщен балкон

16/05/2017, 09:21:42
Оценка 4.5 от общо 30 гласа
16/05/2017
Тагове:
Кухня с приобщен балкон

Все по – често ни се налага да реконструираме жилищата си с цел оптимално използване на пространството. В огромна част от съвременните стандартни жилища мястото, предвидено за кухня е недостатъчно. Особено ако искаме тя да е съчетана с трапезария и да съберем в нея всички необходими мебели и уреди...

Затова често се взима решение за приобщаване на прилежащия балкон към кухнята като по този начин увеличаваме полезната площ в помещението. Също така се увеличава и количеството естествена светлина в кухнята.

За да се случи подобна реконструкция е редно да се запознаем със законовите правила, свързани с нея и да се сдобием с всички необходими документи и разрешителни. В тях трябва да бъде указано кои стени могат да бъдат премахнати. Най – често се отстраняват прозорците и вратата, а частичната стена, разделяща кухнята от терасата се превръща в основа на бар – плот.

В случай, че няма носещи конструктивни елементи може да бъде премахната и цялата стена след предварително съгласуване с цел избягване на рискове от инциденти.

Трябва да започнем с остъкляване на балкона. Нужно е да се постави качествена дограма с подходящи стъклопакети. Важно е да се направи и топлоизолация на балкона, добре е на тавана да се постави и хидроизолация. С тези мерки ще се намали риска от течове и прекомерна влага, както и ще се оптимизират разходите за отопление през зимата.

Следващите стъпки са добавяне на осветление и отопление на новата част от кухнята. Ако използваната досега светлина в помещението вече не е достатъчна може да се помисли и за още едно осветително тяло на бившия балкон. Удобно е да се постави осветление на рафтовете на кухненските шкафове, както и над работния плот. Красива и практична идея е да се вградят луни в новополучилата се арка в конструкцията.

По отношение на отоплението варинатите са много – подово отопление, електрически конвектор, добавянето на още един радиатор, а в случай че се топлите с достатъчно мощен климатик, то може и да не правите промени в това отношение.

Най – често в новополучената част на кухнята се поставят електрически уреди или шкафове. Ако желаете да обособите мивката там ви е нужна консултация с ВиК специалисти, с които да обсъдите дали това е удачен вариант и да се погрижат за промените в инсталацията.

Разбира се трябва да помислим и за интериорното оформление на кухнята.

Обикновено кухненския бокс намира място на терасата, а останалата част от помещението се превръща в трапезария или малка дневна. Друг вариант е да си обособите малко кътче за кафе на бившия балкон, а ако той е достатъчно голям може да оформите там къта за хранене.


Все по – често ни се налага да реконструираме жилищата си с цел оптимално използване на простр