Обзавеждане на кухня от 9 кв.м

13/01/2020, 16:00:12
Оценка 5 от общо 3 гласа
13/01/2020
Тагове:
Обзавеждане на кухня от 9 кв.м

На какво да обърнем внимание при обзавеждането на кухня от 9 кв.м.

  • Не използвайте твърде много тъмни цветове в интериора на кухнята;
  • Заложете на семпли и леки материали, аксесоари, мебели и облицовки с гланцово покритие;
  • Мебелите трябва да са ергономични, компактни, може и модулни;
  • Прибиращите се системи за съхранение са отличен избор;
  • Подходящи са вградени уреди;
  • Не претрупвайте кухнята с вещи – минималистичния дизайн е не само по-практичен, но и ще създаде по-добър естетичен вид в малкото помещение;

Разположете мебелите спрямо формата на кухнята

Квадратна стая

Кухня с квадратна форма е сравнително лесна за обзавеждане. Най-разпространения и удобен вариант е кухненската част да бъде Г-образна, срещу дългата й стена да разположите диван и маса за хранене. Кухнята може да бъде и П-образна, ако пространството не достига, като в средата може да бъде разположена трапезната част. Ако няма място за голяма маса може да се спрете на компактна кръгла маса с 3 -4 стола без капане или диван.

Правоъгълна стая

В правоъгълната стая може да инсталирате кухнята на едната от дългите стени или отново да изберете Г-образно разположение, а в средата да поставите трапезната маса.

Ако балконът е присвоен към кухнята може да го отделите от основата част на стаята като превърнете перваза в удобен бар плот. Така ще разполагате с повече пространство и може да изнесете мивката или част уредите на бившия балкон.

Цветова гама

За малката кухня изберете не повече от 2-3 основни цвята. Предпочитани са едноцветните повърхности. Заложете на неутрални тонове като бяло, бежово, светло кафяво, пясъчно, бледа праскова. Акцентите могат да бъдат в зелено, жълто, пудра, мента, тюркоаз, карамел. Избягвайте черно, тъмно синьо, сиво, червено, наситено оранжево, които ще направят кухнята да изглежда още по-тясна.

Настилки и облицовки

Под

Подходящи са всички стандартни подови настилки за кухня в светли цветове – ламинат, линолеум, теракот.

Стени

Покритието трябва да бъде устойчиво на влага, температурни колебания и да може да се мие. Отново е добре да заложите на светли цветове – бяло, бежово, праскова, жълто, бледо зелено.

Ако искате да „разчупите“ обстановката с помощта на акцентна стена с фототапет, декоративни тухли или изкуствен камък, направете я възможно най-отдалечена от печката.

Таван

Правилото за тавана в малки помещения е да бъде едноцветен – бял, без декоративни елементи. Всичко останало ще дойде в повече в тясната кухня.

Плот и гръб на кухнята

Тук вариантите са многобройни и зависят от стила на обзавеждане. Ако стените, пода и шкафовете са светли може да заложите на тъмен цвят за плота, например имитация на дърво – венге или тъмен камък.  Вариант е бял плот, който ще отразява светлината. За гърбът добра идея е да заложите на принт стъкло. То носи усещане за лекота, простор и обем, особено ако изберете подходящо изображение – например поле, гора, зимен пейзаж. В комбинация със светъл, гланциран плот, кухнята ви ще изглежда значително по-голяма и просторна.

Мебели и техника

Мебелите трябва да са компактни, удобни, не твърде обемисти и тежки. Стандартния диван може да бъде заменен от пейка с ракла за съхранение. Възможно е да се организира и кът за хранене на барплота. Добър вариант е и малка масичка, която се прибира към стената и сгъваеми столове.

За кухненската гарнитура най-подходящи са гланцовите покрития, които отразяват светлината и се почистват лесно. Разбира се класическото дърво си остава предпочитан материал за мнозина. И тук важи правилото за светлите цветове.

Важно е качественото осветление. С помощта на LED ленти може да осветите работния плот и шкафовете, а над масата е добре да поставите самостоятелно осветително тяло.

Декорация и текстил

Кухнята от 9 кв.м. не бива да бъде претрупана с декоративни елементи, които ще я направят още по-малка. Картина или часовник над къта за хранене, красива ваза или купа с плодове са достатъчни. Може да създадете настроение чрез подходяща покривка, изискани салфетки, възглавнички за столовете или дивана.

За прозорците са подходящи ефирни завеси в светъл цвят. Ако стаята се нуждае от засенчване може да изберете хоризонтални, алуминиеви щори, тъй като могат да се мият и са практични. За уют може да добавите към тях тюлени пердета. Вънщните ролетни щори също са добро решение.

Да оползотворим перваза в малката кухня

Зеленото прави чудеса

Няколко саксии със зелени растения – цветя или подправки на перваза ще внесат свежест и настроение в кухнята. Аксесоари и кухненска посуда в зелен цвят също създават жизнерадостна атмосфера и няма да имате нужда от излишни декоративни елементи.

Кът за хранене на прозореца

Практична идея за бърза закуска, чаша кафе или чай, в малката кухня е обособяване на кът за хранене на перваза.


На какво да обърнем внимание при обзавеждането на кухня от 9 кв.м. Не използвайте твърде много тъ