Кухня в скандинавски стил - модерни решения

19/03/2020, 10:17:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/03/2020
Тагове:
Кухня в скандинавски стил - модерни решения

Очарованието на скандинавската кухня се крие в усещането за близост с природата, което тя създава.

Характерни черти на скандинавската кухня:

  • Светли основни цветове, които оптически разширяват пространството и тъмни детайли;
  • Използват се основно естествени материали;
  • Визуална лекота на мебелите, простота и строгост на линиите;
  • Практичност, ергономичност и минимално количество декорации;
  • Наличие на много естествена светлина и зелени растения;

Скандинавския дизайн е особено удачен за миниатюрни кухни, тъй като, благодарение на откритите прозорци, голямото количество естествена светлина и светлите цветове, създава усещане за простор.

Цветовете в скандинавската кухня

Скандинавския дизайн набляга на естествените цветове – бяло, сиво, бежово. Акцентите са в графитено, кафяво, черно, синьо.

Топлите цветове почти отсъстват както и романтично-пастелните нюанси.

Настилки и облицовки

Традиционно подът в сканди кухнята е покрит с дърво. Ако ви притеснява поставянето на естествено дърво в кухнята може да заложите на качествен ламинат. Има и вариант да комбинирате два вида настилки – паркет в трапезна зона и плочки около мивката и работния кът.

За стените най-добре да заложите на миеща се боя или декоративна мазилка.

Мебели и текстил

Кухненските шкафове най-често са от натурално дърво, МДФ и по-рядко от ПДЧ. Цветовете са бяло, сиво, черно, синьо. За плота са подходящи естествени камък – гранит, мрамор, травертин, теракотени плочки. Гърбът на кухнята трябва да бъде практичен, да се почиства лесно и да не задържа петна и миризми, да не допуска образуването на мухъл и развитието на микроби. В това отношение най-удачно е стъклото или ламината.

Масата и столовете са най-често от масивно дърво и по-рядко от стъкло.

Предпочитан е плота от естествено дърво, особено в комбинация с бели кухненски шкафове. Пачуърк плочките също са модерно и интересно решение.

Текстилът също е естествен – кожа, лен, памук, ръчно тъкани килимчета и плетени калъфки за декоративните възглавнички и покривка за дивана. Завесите обикновено липсват и са заменени от щори, но в случаите когато ги има са от тюл – ефирни и леки.

В скандинавската кухня не е на почит голямата трапезария. Обикновено къта за хранене е компактен, състоящ се от малка масичка с 3-4 стола. Много често те са сгъваеми, както и самата маса. Диванът не е традиционна мебел, по-често се срещат малки канапета или пейки.

На кухненски остров или барплот може да се обособи кът за бърза закуска, кафе или питие.

Декор и осветление

Характерни за сканди стила са картини, фотографии, черна дъска и най-вече зелените растения. Няколко саксии с цветя и подправки са напълно достатъчна декорация за малката кухня.

Липсата на слънчева светлина е проблем в скандинавските страни и това е причината тя да се използва максимално като прозорците се оставят открити през светлата част на денонощие. Нужно е обаче да се компенсира липсата й с помощта на допълнително осветление. То обикновено не идва от един източник. На почит са множеството осветителни тела, особено такива над трапезната зона, работния кът и шкафовете.


Очарованието на скандинавската кухня се крие в усещането за близост с природата, което тя създава.