Кухня в синьо

21/07/2021, 13:22:01
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/07/2021
Тагове:
Кухня в синьо

Кухнята в синьо носи усещане за лято, море, прохлада и спокойствие. Тя е свежа, модерна и…нестандартна. Може би заради наложеното мнение, че синьото е цветът на баните и детските стаи, той рядко се избира за кухнята. А истината е, че правилно подбрания нюанс и удачното съчетание могат да направят чудесна с интериора и да го превърнат в красива, лятна магия.

Особености на кухнята в синьо

  • Студените сини тонове в тъмна стая може да я направят мрачна и да създадат хладно усещане. Ако кухнята е със северно изложение или по друга причина липсва достатъчно естествена светлина, изберете светли тонове и ги съчетайте с топъл цвят като жълто или оранжево. Също така осигурете добро осветление;
  • В малката кухня, пастелните сини нюанси в комбинация с бяло или пясъчно бежово ще направят чудеса – тя ще изглежда много по-просторна и светла;
  • Синият цвят действа успокояващо и благоприятно на психиката, нормализира кръвното налягане, носи усещане за релакс, простор и свобода. Затова е подходящ избор за кухня, съчетана с дневна зона;

Как да използваме синия цвят в кухнята?

Сини кухненски шкафове

Синята кухненска гарнитура се съчетава чудесно с работен плот и гръб от мрамор, травертин или керамика. За стените и тавана изберете бял или бежов цвят, а за подовата настилка плочки или ламинат в блед, студен нюанс. Може да разнообразите интериора с помощта на растения и билки в саксии, картини или интересен текстил под формата на покривка, килим, завеси.

Ако целите модерна и минималистична визия може да съчетаете сините шкафове с интериор в бяло, черно и сиво и семпли пачуърк плочки.

В случай, че търсите средиземноморско усещане, съчетайте сините шкафове с бели елементи и облицовки, както и с морски мотиви, подходяща керамика, тематични картини, лек текстил.

Ако кухнята е с южно или западно изложение и големи прозорци, може да експериментирате смело с различни наюнси на синьото, докато в тъмните стаи най-добре заложете на светли, пастелни тонове. Ако стаята е малка, съчетайте синята гарнитура с бели плот, гръб и мебели.

За кухня в стил прованс са удачни мента, пастелно небесно синьо, комбинирани с бяло, бежово, зелено и флорални акценти.

Бледите тонове внасят усещане за прохлада, свобода, хармония и вечно лято. Съчетайте ги с бели облицовки, плетени мебели и аксесоари.

Пастелното синьо е отличен цвят за кухнята в ретро стил. Добавете пачуърк плочки, пъстра керамика, старинни дръжки от месинг, фенери за осветление и красиви ретро уреди на кухненския плот.

Сини облицовки

Прекаляването със синия цвят може да накара кухнята да изглежда студена, строга и мрачна, особено ако тя не е много голяма или достатъчно светла. За да го избегнете, заложете на бели кухненски шкафове и внесете синия цвят в работните повърхности като гръб и плот или стенни облицовки.

Стената, боядисана в синьо е отличен фон за ярка бяла кухня с дървени работни повърхности.

Ако целите средиземноморско или ретро усещане, комбинирайте свежи сини тонове със зелено и бяло.

Синята стена отлично се комбинира с повърхности от тухли, камък и бетон както и мебели от метал или масивно дърво в индустриално обзаведената кухня.

Кухненския гръб в морско синьо е отличен избор за стая, решена в жълто, зелено или бяло, в която целите повече простор, светлина и цвят.

Сини акценти

Внесете доза синя прохлада в подовите плочки, мебелите или аксесоарите и ще разведрите атмосферата в кухнята.

Сини завеси ще създадат приятно морско усещане и няма да направят стаята мрачна и студена.

Синята мека мебел е отлично решение за светла стая в бяло, бежово или сиво, ако желаете да внесете морско настроение и прохлада. Синият цвят предразполага към релакс затова е подходящ за кухня, съчетана със всекидневната.


Кухнята в синьо носи усещане за лято, море, прохлада и спокойствие. Тя е свежа, модерна и…нес