Идеи за осветление в кухнята

16/05/2017, 11:27:57
Оценка 4.5 от общо 68 гласа
16/05/2017
Тагове:
Идеи за осветление в кухнята

Кухнята е едно от местата в дома, на които е много важно да има достатъчно осветление. Също така е нужно то да бъде балансирано и добре позиционирано за да осигурява нужния комфорт при приготвянето на храната или по време на вечеря.

Желателно е да планирате осветлението още преди обзавеждането на кухнята, но дори и да не сте помислили предварително за това, има начин да добавите още светлина където е необходимо. Когато избирате светлинните източници, съобразете ги с основните цветове в кухнята. Повърхностите в светли цветове отразяват 80% от светлинния поток, докато тези в тъмни цветове само 12%.

За кухни в топли и меки цветове изберете крушки с топла, жълта светлина. Ако основните цветове са синьо, сиво, бежово, зелено, най-добре заложете на неутрална бяла светлина.

Общо осветление

Основното осветление може да се осигурява от един централен източник или от няколко – например LED лунички. Най-добра е равномерната и балансирана светлина, идваща от тавана на помещението.

Допълващо осветление

То може да се осъществява от пендели, висящи от тавана над трапезната маса, кухненския остров или барплот, както и с помощта на LED ленти, спотове, лунички. Работните зони трябва да са добре осветени затова най-добре изберете балансирана светлина с възможност за насочване при необходимост. Чудесна работа ще ви свършат спотовете.

Може да инсталирате и LED лента под горния ред кухненски шкафове, която да осветява работния плот. За светлинни акценти изберете тела с ниска мощност и оскъдна светлина. Тях може да разположите във витрината за чаши, например.

Трапезната зона може да бъде допълнително осветена чрез настолна, стенна или подова лампа както и пендел или плафон.

С помощта на скрито осветление в окачения таван може да създадете уютна и романтична обстановка както в кухнята така и в дневната зона.

Красиви висулки може да осветят масата за хранене, кухненския остров или барплот като освен, че ще добавят насочена светлина точно там където е необходимо, те ще се превърнат и в изискан интериорен елемент.

Голямо удобство би било инсталирането на диодно осветление в кухненските шкафове.

Примери за осветление в кухнята

Мека, дискретна светлина от елегантни пендели над трапезната маса и лунички, осветяващи кухненската част

Многослойно осветление чрез пендели и лунички

Балансирана и  равномерна светлина, постиганата чрез оптимално разпределение на дискретни светлинни източници

Малка кухня с полилей в стил прованс и допълнително осветление на работния плот и чрез стенни лампи около телевизора

Модерно осветление с лампи тип фенери и диодна лента

Осветление за кухня в лофт стил


Кухнята е едно от местата в дома, на които е много важно да има достатъчно осветление. Също така е н