Интересни техники за боядисване на яйца

19/04/2021, 16:36:12
Оценка 4.8 от общо 6 гласа
19/04/2021
Интересни техники за боядисване на яйца

Великден наближава и ако сте се изчерпали от към идеи за боядисване на яйца, ще ви предпложим 10 интересни решения, с които да впечатлите семейството си.

С восък

Восъкът се разтапя с помощта на свещ и със специална за целта писалка (или собственоръчно направена такава) рисувате върху още топлото, небоядисано яйце. По-лесен начин е да запалите тънка свещ за торта и да накапете внимателно восък върху яйцето. След това го боядисвате в тъмен цвят боя. На местата, където е нанесен восъкът боята не хваща и се получават много красиви писани яйца.

Декорация с пера от токачка

Подберете малки пера според размера на яйцата. За предпочитане е яйцата да са бели. Разбийте белтък и прикрепете с него перото към яйцето. Изчакайте да изсъхне.

Боядисване с олио

В съдовете с боя добавете малко олио. Така боята не хваща равномерно, а на места яйцето запазва първоначалния си вид на петънца в неправилна форма. Освен това има красив блясък. Техниката е изключително лесна и бърза.

С яйчени черупки

Често се случва при варенето на яйцета някои от тях да се спукат. Именно те може да влязат в употреба при този метод. Боядисайте ги с избран цвят и изчакайте боята да изсъхне. Изберете бели, сварени яйца и ги декорирайте с яйчените черупки. Начупете ги на малки парченца, намажете с разбит белтък белите яйца и закрепете боядисаните парченца. Може да използвате черупки в един цвят или да комбинирате няколко.

Декупаж със салфетки

Неободими са ви цветни салфетки като мотивът е изцяло по ваше желание. Най-добре е да се спрете на тематични великденски салфетки, но не е задължтелно. Желтелно е яйцата да са бели. Салфетката се разгъва и в средата се поставя сварено, изстинало яйце. Салфетката се събира, така че да обвие добре яйцето. Излишните крайща се отразяват с ножица. Яйцето, обвито във салфетка се маже с разбират белтък. След това се оставя върху хартия за печене за около 3-4 часа докато изсъхне напълно.

Мраморни яйца

Към боята за яйца добавете 1-2 суп. л. оцет. Потопете яйцето и го дръжте докато се получи желания наситен цвят. В друг съд пригответе боя с различен цвят, за предпочитане по-тъмен. Сложете 1 суп. олио и разбъркайте. Потопете предварително боядисаното яйце като за кратко го „разходите“ в разтвора. Оставете да изсъхне.

Омбре ефект

Пригответе разтвора за боядисване според указанията на опаковката в плитък съд и потопете само долната част на яйцето. След това добавете още вода към боята така че да се покрият още 1-2 см. от яйцето. След около минута долейте още вода. Повтаряйте процедурата докато се покрие цялото яйце. С разреждането, боята става по-бледа и се получава „омбре“ ефектът.

С ориз

Необходими са ви боя за яйца, дребен ориз и малки стиропоречни чашки, в които може да се побере яйцето. В чашите се изсипва по малко ориз и се добавя избрания цвят боя. Слага се похлупак на чашката и се разклаща добре, така че всички зрънца ориз да се оцветят. След това слагате свареното яйце в чашата и отново разтръсквате.

Копринени яйца

Неободими са ви шалчета, кърпи или стари врътовръзки от 100% коприна, бял плат, свински опашки, оцет и растително масло. Отрежете от копринения плат парчета, достатъчни, че да покрият добре цялото яйце. След това отрежете същите по размер парчета и от белия плат. Сложете яйцето в копринения плат, увите добре и покрийте отгоре с белия плат. Захванете стегнато със свински опашки или здрав конец. Сложете яйцата в тенджера, налейте топла вода и добавете 3 суп. л. Бял оцет. Варете яйцата 15 минути. След като ги свалите от котлона, извадете ги и внимателно развържете плата. Десенът от копринения плат ще се е отпечатъл върху яйцето.

С пяна за бръснене

Необходими са ви пяна за бръснене и готварска боя в неонови цветове. Сложете пяната за бръснене в плитък съд и добавете от боите, които сте решили да използвате. Разбъркайте добре за да се смесят съставките. Потопете яйцето и го уваляйте, така че да се оцвети навсякъде. Оставете го да престои в разтвора 6-8 минути, след което го подсушете внимателно. Ако тавата е голяма сложете няколко яйца едновременно. Ще получите много интересни яйца с галактически мотив.


Великден наближава и ако сте се изчерпали от към идеи за боядисване на яйца, ще ви предпложим 10 инт