Плот от керамични плочки в кухнята и банята

05/06/2019, 11:58:00
Оценка 5 от общо 2 гласа
05/06/2019
Тагове:
Плот от керамични плочки в кухнята и банята

Плот от теракот или гранитогрес – плюсове, минуси, дизайн

Плотът в банята и в кухнята може да бъде направен от различни материали – ламинат, дърво, неръждаема стомана, стъкло, кварц, гранит, мрамор и други. Макар че напоследък плочките се предпочитат по-рядко, те все още са един от основните материали, използвани за направата на работен плот.

Предимства на плочките:

  • Издръжливост на надраскване;
  • Устойчивост на високи температури, влага и температурни колебания;
  • Практичност;
  • Добра цена;
  • Огромно разнообразие от цветове, форми, размери;

Недостатъци на плочките:

  • Трудно почистване на фугите, в които се натрупва мръсотия и може да се образува мухъл;
  • При изтърване на твърд и тежък предмет има риск плочките да се счупят;

Плотът обикновено се прави от теракот или гранитогрес. Последният е по – здрав и устойчив както на температурни промени, така и на удар.

При избора на цвят на плочките обърнете внимание на гърба на кухнята, шкафовете, цветът на стените, подовата настилка и мебелите. Плотът трябва да хармонизира с тях и да се вписва в цялостната визия на стаята.

Плотът в банята

Тъй като в банята имаме сериозни температурни промени, висока влажност и парообразуване е важно да изберем качествена фугираща смес, издръжлива на тези условия. Предлагат се фугиращи смеси, непропускащи влага и незадържащи микроорганизми.

Цветът и дизайнът на плочките трябва да бъдат съобразени с интериорния стил на банята, санитарията и подовата настилка. Актуални са плочки, имитиращи дърво или естествен камък.

Керамичната мозайка също е модерен и стилен вариант.

Плотът в кухнята

В кухнята също е важно фугиращата смес да е съобразена с особеностите на помещението. Тя трябва да е достатъчно гъвкава и еластична, за да издържи на температурните колебания. Добре е да бъде антибактериална, за да не задържа вредни микроорганизми. Плочките трябва да са максимално здрави, тъй като са подложени на по – голямо натоварване, а и има риск от изтърване на ножове или тежки и горещи съдове за готвене. Най – добре е плочките да не бъдат с релефно покритие, тъй като ще се почистват трудно. Заложете на гланциран или матов модел, но с гладка повърхност. Модерни са пачуърк плочките, както и тези, имитиращи мозайка. Разбира се моделите с дървесен десен също продължават да са актуални.


Плот от теракот или гранитогрес – плюсове, минуси, дизайн Плотът в банята и в кухнята може да